Συνέντευξη: Ανδρέας Αθανασούλης

Η Εθνική ομάδα μετακόμισε από το Μιλάνο στο Βερολίνο και βάζει πλώρη για την κορυφή στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας. Μετά τις πέντε νίκες απέναντι σε Κροατία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία και Εσθονία η «γαλανόλευκη» επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να ονειρεύεται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, έχει μπροστά της ένα μονοπάτι με νοκ άουτ παιχνίδια και τέσσερις στάσεις για να καταφέρει να πετύχει τον απόλυτο στόχο της, ο οποίος είναι αρχικά η είσοδος στη ζώνη των μεταλλίων. Η «επίσημη αγαπημένη» θα αντιμετωπίσει αρχικά για την φάση των «16» την Τσεχία (11/9, 21:45, ΕΡΤ) έχοντας το ρόλο του φαβορί και μονόδρομο τη νίκη που θα την φέρει στην οκτάδα.

Για την μέχρι σήμερα πορεία της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ, τις επόμενες κρίσιμες και αμφίρροπες μάχες της, αλλά και τους στόχους της μίλησε στη «Ζούγκλα» ο Λευτέρης Καλογήρου. Ο έμπειρος τεχνικός, επικεφαλής ανάπτυξης στην Ακαδημία Eurohoops και συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στον αναπτυξιακό τομέα τόνισε ότι παρακολουθούμε «την καλύτερη Εθνική των τελευταίων ετών από πλευράς στελέχωσης τόσο των παιδιών που παίζουν, όσο και του προπονητικού σταφ».

Ο κόουτς Καλογήρου υπογράμμισε: «Ποτέ δεν είχαμε τόσο δυνατή ομάδα. Οι ελπίδες μας για κάποιο μετάλλιο είναι πολύ ρεαλιστικές. Είναι μία πολύ καλή συγκυρία. Ο κόουτς είναι πολύ έμπειρος και γενικά υπάρχει καλή στελέχωση. Μπορούν να διαχειριστούν όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Οποιοδήποτε μετάλλιο θα είναι επιτυχία. Με την είσοδο στην τετράδα και με ένα μετάλλιο θα είναι απόλυτα επιτυχημένη η Εθνική ομάδα. Μια επιτυχία της Εθνική θα φέρει και άλλα παιδιά στο άθλημα που αγαπάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Αναφορικά με την Εθνική ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το παιχνίδι μας βασίζεται στην άμυνα. Είναι εύκολο για τους αντιπάλους να διαβάσουν το παιχνίδι της ομάδας μας, αλλά δεν είναι εύκολο να το σταματήσουν. Υπάρχει ποιότητα στους παίκτες μας. Δε νομίζω ότι το σουτ είναι το πρόβλημα. Αν έχουμε μια καλή σταθερή αμυντική παρουσία σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και μπορούμε να τρέξουμε και να έχουμε πόντους στον αιφνιδιασμό, συν το σετ παιχνίδι ακουμπώντας τη μπάλα στον Γιάννη, νομίζω ότι η ομάδα μας μπορεί να “κρύψει” το πρόβλημα του τριπόντου, που δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται».

 

Ο Λευτέρης Καλογήρου αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των παιχνιδιών από τη «γαλανόλευκη» στον όμιλο του Μιλάνου, ενώ αναφορικά με την μοναδική ήττα της Εθνικής στην προσπάθεια που γίνεται από το καλοκαίρι σημείωσε: «Στο ματς με τη Σερβία δείξαμε μέρος των δυνατοτήτων μας…». Η Εθνική γνώρισε την ήττα από τους Σέρβους στο ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.  

Στη συνέχεια ανέλυσε την επόμενή αντίπαλο της Εθνικής, Τσεχία, που σηματοδοτεί την έναρξη των κρίσιμων και δίχως επιστροφή νοκ-άουτ αγώνων της διοργάνωσης: «Μπορεί να μας σταματήσει η Τσεχία. Τερμάτισε τέταρτη στον όμιλο, αλλά στα δύο ματς δεν έπαιξε ο ιθύνων νους της ομάδας, ο Σατοράνσκι. Είναι πλήρης ομάδα, είναι πολύ δυνατή. Έχει δυνατά κορμιά, έχει ψηλούς που σουτάρουν. Μην ξεχνάτε ότι τους έχουμε συναντήσει σε δύο μεγάλες διοργανώσεις. Είναι ομάδα πολύ δύσκολη και μπορεί να γυρίσει ένα παιχνίδι. Η ομάδα μας δεν πρέπει καθόλου να χαλαρώσει. Εμείς είμαστε το φαβορί. Η επικινδυνότητα της Τσεχίας είναι ότι σουτάρει πάρα πολύ καλά. Να μην αφήσουμε τον Σατοράνσκι να κάνει το παιχνίδι του».

Σε περίπτωση πρόκρισης στην οκτάδα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την «οικοδέσποινα» Γερμανία για την οποία ο Λευτέρης Καλογήρου, είπε: «Κακώς δεν λογίζεται ως μια ομάδα που θα πάει για τα μετάλλια. Εκτός από το ότι διοργανώνουν την τελική φάση, έχουν μία πολύ καλή συγκυρία γι αυτούς. Έχουν παίκτες από το ΝΒΑ, παίκτες που παίζουν στην Ευρωλίγκα. Είναι γεμάτοι σε πολλές θέσεις και έχουν ένα σούπερ σταρ, τον Σρέντερ που είναι σε κατάσταση να κουβαλήσει όπου χρειαστεί την ομάδα. Έχουν άλλον έναν ΝΒΑer, πολύ σκληρό αμυντικό, τον Τάις, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στο μαρκάρισμα του Γιάννη, μαζί με κορμιά όπως ο Βόιγκτμαν, που είναι πολύ ψηλός. Νομίζω ότι οι Γερμανοί έχουν την καλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών. Είναι όλα “παιδιά” του Νοβίτσκι. Όποιος τους υποτιμήσει θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο παιχνίδι για εμάς».

Σχετικά με τις υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά επεσήμανε πως η Γαλλία είναι μία «απογοήτευση», ενώ χαρακτήρισε την Σλοβενία «δύσκολα αντιμετωπίσιμη» και «σολίστ» τον Λούκα Ντόνσιτς. «Έχω ξεχωρίσει τη Σλοβενία και τη Γερμανία. Η Λιθουανία πάντα είχε ένα πρόβλημα στα γκαρντ», είπε.

«Δε θα είναι εύκολο το έργο της Σερβίας απέναντι στην Ιταλία, αλλά έχουν τον πρώτο λόγο οι Σέρβοι», συμπλήρωσε. Για τα υπόλοιπα ζευγάρια της φάσης των «16», σχολίασε: «Δύσκολο να προβλέψεις το νικητή στο Γαλλία-Τουρκία. Είναι ομάδες που έχουν και οι δύο μεγάλο πρόβλημα. Δε θα έχει εύκολο απόγευμα η Κροατία με τους Φινλανδούς. Οι Ουκρανοί έχουν πολύ καλούς ρόλους. Έχουν ένα old school παιχνίδι. Μου αρέσουν. Ήταν από τις εκπλήξεις με όλα αυτά που τραβάνε λόγω του πολέμου».

Η Εθνική ομάδα τόσο με το ρόστερ της, όσο και με την αγωνιστική της εικόνα έχει προσελκύσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων και πλέον καλείται να κεφαλαιοποιήσει το ταλέντο και τις πλούσιες δυνατότητές της σε επιτυχίες. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κρατώντας το πήχη χαμηλά κοιτάζει στο εξής μόνο την Τσεχία και ετοιμάζεται για να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στα μετάλλια.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης