Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Μοντάζ: Παναγιώτης Μετρητίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Αυτή τη ρήση του συντέκνου του Νίκου Καζαντζάκη ακολουθεί ευλαβικά ο Τάκης Προεστάκης, ο οποίος ανέλαβε μια τεράστια ευθύνη με ένα επίσης τεράστιο προσωπικό κόστος: Έχει βαλθεί να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» ολόκληρης της Κρήτης, δηλαδή να ασχοληθεί με τη διάσωση όσων περισσότερων σκυλιών μπορεί, που βασανίζουν ή εγκαταλείπουν εγκληματικά ασυνείδητοι πολίτες σε όλο νησί.

Και μάλλον τα έχει καταφέρει, αν κρίνουμε από τα ευτυχισμένα γαβγίσματα που μας υποδέχτηκαν στο καταφύγιό του, ενώ η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, πολλές χιλιάδες φιλόζωων παρακολουθούν τη δράση του, υποστηρίζουν τον σκοπό του και ταυτίζονται με το όραμά του: Τη διάσωση και τελικά την ευζωία των βασανισμένων σκυλιών, αφού δυστυχώς οι περιπτώσεις που αναλαμβάνει καθημερινά δεν είναι καθόλου λίγες. Δεν είναι, όμως, πια μόνος, αφού η όμορφη ιστορία του θυμίζει παραμύθι με καλό τέλος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρέθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, εκεί που ο Τάκης έχει δημιουργήσει με πολύ κόπο ένα πρότυπο καταφύγιο ζώων, στο οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περισσότερα από 400 πρώην κακοποιημένα σκυλιά! 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Τάκης Προεστάκης ήταν για αρκετά χρόνια επιχειρηματίας και μπαρμαν, διαθέτοντας ο ίδιος ένα δημοφιλές νυχτερινό κέντρο στην Κρήτη. Κάποια στιγμή, βλέποντας τόσα περιστατικά κακοποιήσεων ζώων γύρω του -δυστυχώς η Κρήτη «φημίζεται» για αυτή την κακή παράδοση- αποφάσισε να κάνει στην κυριολεξία ότι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Πούλησε ότι είχε και δεν είχε και με τα 180.000 ευρώ που συγκέντρωσε διαμόρφωσε το πρότυπό του καταφύγιο, λίγο έξω από την Ιεράπετρα Λασιθίου. Δεν μπορούσε όμως αρχικά να φανταστεί ούτε το μέγεθος των αναγκών, ούτε τα τεράστια κόστη που έπρεπε να επωμιστεί.

Σκυλιά δεμένα μόνιμα μέσα στον καύσωνα, κουτάβια πεταμένα στη χωματερή, βασανισμένα τετράποδα που υπέστησαν ακρωτηριασμό – δυστυχώς οι περιπτώσεις ήταν εκατοντάδες. Και το κόστος σίτισης τόσων ζώων και περίθαλψής τους δυσβάστακτο… Τα χρήματα όμως σύντομα τελείωσαν. Απελπισμένος ο Τάκης, δεν ήξερε πια τι πρέπει να κάνει, νιώθοντας ότι δεν μπορεί δυστυχώς να ανταποκριθεί σε αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «ιερό» καθήκον που ανέλαβε.

Και τότε, κάτι συνέβη και άλλαξε τον ρου αυτής της όμορφης ιστορίας… Μια αγγλίδα δημοσιογράφος από τη δημοφιλή εφημερίδα Daily Mail τον ανακάλυψε και τον έκανε θέμα. Αυτό ήταν… Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης – και χορηγιών- ξεκίνησε από όλη την Ευρώπη!

«Χωρίς να κάνω τίποτα, δεν πίστευα πόσα χρήματα άρχισαν να βλέπω στον λογαριασμό μου. Τα διαθέτω όλα για τη σίτιση των ζώων – το κόστος υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για τη βελτίωση του καταφυγίου», μας εξηγεί.

Φυσικά, όπως ξέρουν όλοι οι φιλόζωοι, η παραμονή στο καταφύγιο για τα αδέσποτα δεν θεωρείται ακριβώς διάσωση, αλλά προσωρινή λύση. Ο στόχος είναι η υιοθεσία των ζώων. Και σε αυτόν τον τομέα ο Τάκης τα πηγαίνει πολύ καλά. Λόγω της τεράστιας δημοσιότητας διεθνώς (κάθε του ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook απαριθμεί πολλές χιλιάδες likes!) βρίσκονται ανά καιρούς πολλοί άνθρωποι -Ευρωπαίοι και όχι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία- οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι την Ιεράπετρα, γνωρίζουν το νέο τους ζώο και αν αποδείξουν στον Τάκη ότι μπορούν να γίνουν οι κατάλληλοι ιδιοκτήτες, το παραλαμβάνουν…

Ο Τάκης εργάζεται για το καταφύγιο νυχθημερόν, ενώ μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι γνωρίζει όλα τα σκυλιά με το όνομά τους, ενώ θυμάται καλά και την προσωπική τους ιστορία! Για να επιτύχει τη φροντίδα τους, δέχεται βοήθεια από εθελοντές, οι οποίοι σπεύδουν να περάσουν από μερικές ημέρες μέχρι και ολόκληρες εβδομάδες από το καταφύγιο του, και να συνεισφέρουν σε αυτόν τον σκοπό. 

Δείτε τη συνέντευξη και το ρεπορτάζ στο zougla.gr:

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

Το zougla.gr περιηγήθηκε στο καταφύγιο του Τάκη Προεστάκη

Ο Τάκης μας εξηγεί πώς κατάφερε να δημιουργήσει - αλλά κυρίως να συντηρήσει - αυτό το τεράστιο καταφύγιο κακοποιημένων σκυλιών

Τα σκυλιά είναι συναισθανόμενα όντα -και έχουν πολλούς τρόπους να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους...

Ο Τάκης θυμάται τα ονόματα και των 400 σκυλιών, ενώ μας περιγράφει και την... προσωπική τους ιστορία!

Από κακοποιημένα -και άρα επιθετικά- ζώα, μετά τις φροντίδες του Τάκη, τα σκυλιά έχουν γίνει φιλικά και... κατοικίδια, έτοιμα προς υιοθεσία!

Ένα ζευγάρι Ολλανδών μας περιγράφει το πώς αποφάσισαν να επισκεφτούν το καταφύγιο για να υιοθετήσουν τα σκυλάκια που ερωτεύθηκαν...

Η Dollo από το Αφγανιστάν κατοικεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, όπου φροντίζει πολλά ζώα. Όταν έμαθε για το καταφύγιο του Τάκη, έσπευσε να ταξιδέψει στην Κρήτη και να τον βοηθήσει εθελοντικά

Το καταφύγιο συνεχώς βελτιώνεται και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Ιεράπετρας

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης