Ζήσης Ψάλλας

Μεταξύ πολλών αλλαγών στον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η υιοθέτηση της δίαιτας DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους νέους και μεσήλικες με υπέρταση σταδίου 1, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό ίδρυμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υπέρταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή για την υψηλή αρτηριακή πίεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2017 και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η υπέρταση σταδίου 1 ορίζεται ως συστολική πίεση 130-139 mm Hg ή διαστολική πίεση (κάτω αριθμός) 80- 89 mm Hg.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ευρεία υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως ο περιορισμός της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και η τακτική άσκηση, μπορεί να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους και να εξοικονομήσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης τα επόμενα 10 χρόνια. Η ανάλυσή τους διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση της δίαιτας DASH θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο όφελος, με εκτιμώμενα 15.000 καρδιακά επεισόδια να προλαμβάνονται στους άνδρες και 11.000 στις γυναίκες.

Το διατροφικό πρόγραμμα DASH έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Η δίαιτα δίνει έμφαση στα τρόφιμα που περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, πηγές άπαχου κρέατος, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά και τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, νατρίου, σακχάρων και ποτών με ζάχαρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι 8,8 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 35-64 ετών, έχουν υπέρταση σταδίου 1 χωρίς να λαμβάνουν θεραπεία. Οι συστάσεις για θεραπεία σε άτομα με υπέρταση σταδίου 1 βασίζονται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι στη φαρμακευτική αγωγή. Ελλείψει άλλων συνθηκών υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η νεφρική νόσο και προβλεπόμενος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, τα άτομα με υπέρταση σταδίου 1 θεωρούνται σε χαμηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα με στάδιο 2 -ως υπέρταση σταδίου 2 ορίζεται μια συστολική πίεση άνω των 140 mm Hg ή μια διαστολική πίεση άνω των 90 mm Hg.

Για την προσομοίωση συμβάντων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, θνησιμότητας και κόστους υγειονομικής περίθαλψης, οι ερευνητές εφάρμοσαν στοιχεία από μετα-αναλύσεις και δεδομένα δοκιμών σχετικά με τις επιπτώσεις των διατροφικών αλλαγών και του τρόπου ζωής στην αρτηριακή πίεση: διατροφικές αλλαγές, απώλεια βάρους, σωματική δραστηριότητα, διακοπή καπνίσματος και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνιστώμενη αλλαγή του τρόπου ζωής για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κάτω από 130 mm Hg η συστολική και κάτω από 90 mm Hg η διαστολική μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εκτίμησαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να προλάβουν 26.000 συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή καθώς και να αποφευχθούν 2.900 θάνατοι.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης