Ζήσης Ψάλλας

Μια έρευνα βρήκε ότι τα άτομα με άφθονο χώρο πρασίνου γύρω τους είναι πολύ πιο πιθανό να κοιμηθούν επαρκώς σε σχέση με τα άτομα που ζουν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις προσωπικές ρουτίνες, πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας. Ο θόρυβος των αεροσκαφών και της κυκλοφορίας δεν είναι χρήσιμος. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η θερμοκρασία, το τεχνητό φως και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων και της αλληλεπίδρασής τους με άλλους, όπως η ηλικία, το επάγγελμα και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα αξιοπρεπές νυχτερινό δώρο κατανέμονται άνισα στον πληθυσμό. Δεν είναι λοιπόν απλώς θέμα προσωπικής ευθύνης και επιλογής να κοιμηθείτε περισσότερο.

Τα οφέλη του πράσινου για την υγεία εξετάζονται εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα μια μελέτη πρότεινε ότι περισσότερος χώρος πρασίνου –και ειδικότερα περισσότερη κάλυψη δέντρων– θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί ο πράσινος χώρος να είναι καλός για την υγεία μας; Ένας λόγος είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και να μετριάσει την τοπική θερμότητα, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο εύκολο. Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά σε μειονεκτούσες κοινότητες όπου πολλά νοικοκυριά ενδέχεται να μην έχουν κλιματισμό και οι υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορεί να αυξάνουν την ευπάθεια.

Η επαφή με τη φύση μπορεί επίσης να προσφέρει ευκαιρίες για ψυχολογική αποκατάσταση και μείωση του στρες. Φαίνεται ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα εάν υπάρχει περισσότερος χώρος δέντρων και περισσότερη βιοποικιλότητα (όπως μια πλουσιότερη ποικιλία πτηνών).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης