Μπορεί μόλις πρόσφατα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος να ανακίνησε το θέμα της πρόσβασης των κατοίκων της πόλης στο επιβατικό τουλάχιστον λιμάνι αλλά στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα έχουν «τρέξει» πολύ περισσότερο.
Πέραν από τα προγράμματα που προωθεί η διοίκηση του ΟΛΘ για την ανάπτυξη του εμπορικού λιμένα μεταξύ των στόχων της διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο ενημερωτικό έντυπο του Οργανισμού είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων του λιμανιού με τον αστικό ιστό του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Εκεί αποσκοπεί η «αποστρατικοποίηση» και ανάπλαση της α΄ προβλήτας. Εκεί η αξιοποίηση των χώρων και των υποδομών της α΄ και της β΄ προβλήτας. Εκεί το γκρέμισμα του μαντρότοιχου που κρατούσε το λιμάνι «αόρατο» και απομονωμένο από την πόλη και τους ανθρώπους της.
Ακόμη και η κατασκευή της μαρίνας στην πλευρά του λιμένος που βρίσκεται προς την πλατεία Αριστοτέλους θα συμβάλει στην εξοικείωση των Θεσσαλονικέων με το λιμάνι τους.
Ήδη η α΄ προβλήτα εξελίσσεται σε έναν αγαπημένο για τους Θεσσαλονικείς χώρο, όπου απολαμβάνουν τη βόλτα τους, αλλά και την αίσθηση της θάλασσας. «Της Σαλονίκης μοναχά / της πρέπει το καράβι / να μη τολμήσεις να τη δεις / ποτέ απ’ τη στεριά», έγραψε ο Νίκος Καββαδίας και σήμερα η α΄ προβλήτα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί.
Ο χώρος, μάλιστα, αναμένεται να γίνει πιο ελκυστικός όταν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση κτιρίων της α΄ προβλήτας, που προορίζονται για αναψυκτήρια.
Και μη φανταστεί κανείς τη συνηθισμένη εικόνα με τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, αφού τέτοια δε θα υπάρχουν. Απλώς κάποια «καντίνα», ώστε ο επισκέπτης της α΄ προβλήτας να μπορεί, αν διψάσει, να πιει ένα ποτήρι νερό.
Theseanation.gr

