Απίστευτα πράγματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δοκιμές που έκαναν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας στους diesel κινητήρες.

Όπως αναφέρουν οι «New York Times» και το πρακτορείο Reuters, τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα οι BMW, Mercedes και Volkswagen το 2014 χρησιμοποίησαν σε εργαστηριακές δοκιμές στις ΗΠΑ 10 πιθήκους ως πειραματόζωα, ώστε να μελετήσουν τις παρενέργειες των θηλαστικών στα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια επιστημόνων σε ένα από τα εργαστήρια του «Lovelace Respiratory Research Institute» στο Albuquerque. Ο όμιλος VW είχε τη γενική εποπτεία, ενώ τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ανήκαν στην οικογένεια των μακάκων. Μάλιστα, προκειμένου να είναι ήσυχα, τους είχαν βάλει να παρακολουθούν επί τέσσερις συνεχόμενες ώρες κινούμενα σχέδια σε τηλεοράσεις.

Την ίδια στιγμή, ένα Beetle TDI που λειτουργούσε πάνω σε δυναμόμετρο διέχεε τα καυσαέρια στο αεροστεγές δωμάτιο όπου βρίσκονταν οι καημένοι οι πίθηκοι. Στόχος των ερευνητών που είχαν προσλάβει οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν να αντικρούσουν την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εμφάνιση καρκινογόνων μορφών από τα καυσαέρια των κινητήρων diesel.

Από αριστερά: ο επικεφαλής της Mercedes, Dieter Zetschethe, της Volkswagen, Matthias Müller, της γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών, Matthias Wissmann και της BMW, Harald Krüger

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όμιλος Volkswagen παραδέχθηκε το γεγονός και ζήτησε συγγνώμη, σε αντίθεση με τις BMW και Mercedes, οι οποίες υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν το παραμικρό.

«Ζητάμε συγγνώμη για το παράπτωμα και την έλλειψη ελέγχου των προσώπων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επιστημονικές μέθοδοι που επελέγησαν τότε ήταν λανθασμένες. Θα ήταν καλύτερα να ολοκληρώναμε τη μελέτη από την πρώτη στιγμή, χωρίς τη συγκεκριμένη δοκιμή» ανέφερε η VW.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις παράνομες δοκιμές χρηματοδότησε μεταξύ άλλων και η Bosch, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί κανένα αποτέλεσμα ή εύρημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης