Ο εφοριακός Σάμιος Φανούρης ήταν εκείνη την ώρα ο μοναδικός πελάτης στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου. Ήταν ακριβώς 08.20 το πρωί όταν εισέβαλαν στο υποκατάστημα οι τρεις ληστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλούσαν εξαιρετικά Ελληνικά και από τις κουβέντες τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαν και ανώτερη μόρφωση. Συνομιλούσαν με σύστημα ενδοεπικοινωνίας, μου είπαν ψηλά τα χέρια και δεν με πείραξαν».

Με αυτά τα λόγια ο Σάμιος Φανούρης άρχισε να διηγείται στη zougla.gr την απίστευτη εμπειρία που έζησε εκείνο το πρωί, η οποία δυστυχώς είχε τη γνωστή τραγική κατάληξη με τον φόνο του οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα.

«Προσπάθησαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, αλλά δεν τα κατάφεραν και αρκέστηκαν στα χρήματα του ταμείου. Μάλιστα, η ταμίας τούς ρώτησε αν ήθελαν και τα χρήματα που εκείνη τη στιγμή κατέθετα. Οι ληστές αρνήθηκαν να τα πάρουν και είπαν ”εμείς δεν θέλουμε τα χρήματα των πελατών αλλά της τράπεζας”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του εφοριακού στη zougla.gr:

«Χτενίζει» την περιοχή η ΕΛ.ΑΣ.

Σε δυσεπίλυτο γρίφο για την ΕΛ.ΑΣ. εξελίσσεται η υπόθεση του φονικού της Πάρου, με τη συμμορία που λήστεψε το υποκατάστημα της τραπέζης στη Νάουσα και που δολοφόνησε τον ηλικίας 53 ετών ταξιτζή να είναι άφαντη.

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα ομολογούν πως τα ίχνη των ληστών έχουν χαθεί από την πρώτη στιγμή και καταλήγουν σε δύο κυρίαρχα σενάρια. Το πρώτο αφορά στο ενδεχόμενο της καταφυγής σε γιάφκα – κρυψώνα στο νησί της Πάρου και το δεύτερο αφορά εκ νέου στο ενδεχόμενο οι ληστές να αναχώρησαν αμέσως από το νησί μέσω κάποιου πλωτού μέσου.

Ωστόσο, οι έρευνες στη γειτονική Νάξο δεν έχουν αποδώσει. Κατά το αρχηγείο της Αστυνομίας, οι έρευνες αυτές επεκτείνονται και σε άλλα παρακείμενα νησιά των Κυκλάδων.

Ανησυχία και δεύτερες σκέψεις πάντως προκαλεί η πρωτοφανής κλιμάκωση της βίας σε τουριστικά θέρετρα και τουριστικούς προορισμούς του διαμετρήματος της Πάρου. Η εικόνα που έχει εντυπωθεί μετά τα επαλειμμένα κρούσματα εγκληματικότητας στο νησί είναι ζοφερή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και γενικότερα για τη συνολική τουριστική εικόνα των ελληνικών νησιών που μεταδίδεται διεθνώς μέσω των ΜΜΕ.

Οι έλεγχοι τόσο στο λιμάνι της Παροικιάς όσο και στο αεροδρόμιο του νησιού είναι εξονυχιστικοί, καθώς οι άνδρες της αστυνομίας θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμορία να κρύβεται σε κρυψώνα περιμένοντας να καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Στο νησί και στην Αντίπαρο έχει αναπτυχθεί αστυνομικός κλοιός με έλεγχο των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με μπλόκα στους δρόμους και ελέγχους του Λιμενικού στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.


(Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες στην Πάρο για τον εντοπισμό των δραστών)

Έλεγχοι ακόμη γίνονται για να διαπιστωθεί ο τρόπος άφιξης και οι κινήσεις των δραστών, αλλά και για να εντοπιστούν τυχόν καταλύματα. Παράλληλα, ορισμένοι προληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και στη Νάξο αλλά και σ’ άλλα γειτονικά νησιά του Αιγαίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μέλη της σπείρας να ήλθαν στο νησί με διαφορετικές παρέες, να διασκορπίσθηκαν και να αναχώρησαν σε διαφορετικό χρόνο για άλλους προορισμούς.

Οι κάμερες ασφαλείας κατά πάσα πιθανότητα έχουν καταγράψει τα πάντα, μέσα και έξω από την τράπεζα.


(Εκτός λειτουργίας το ΑΤΜ της τράπεζας)

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν πολλές ομοιότητες με τη ληστεία που έγινε στις 16 Ιουλίου σε υποκατάστημα της Alpha Bank που βρίσκεται στις Σπέτσες, με λεία περίπου 500.000 ευρώ. Και τότε οι δράστες ήταν τέσσερις, είχαν στόχο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας, ενώ είχαν ακριβώς και την ίδια τουριστική περιβολή.

Ωστόσο, στις δύο ληστείες υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Οι δράστες των Σπετσών έφεραν καλάσνικοφ. Επίσης υπάρχουν αναφορές για παρουσία στη ληστεία μιας γυναίκας, ενώ αντίθετα τέτοιες μαρτυρίες δεν υπήρξαν στην περίπτωση της Πάρου.


(Ένα μπουκέτο λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας)

Οι εκτιμήσεις

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμορία να μην έφυγε με ταχύπλοο προς τη Νάξο, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά να παραμένει στην Πάρο σχεδιάζοντας άλλο τρόπο διαφυγής.

Ενδεχόμενο το οποίο ενισχύεται από το γεγονός ότι αφενός το σκάφος που είχε αρχικά συνδεθεί με τους δράστες αποδείχθηκε ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση και αφετέρου πολίτες από την περιοχή του Αμπελά όπου βρέθηκε καμένο το αμάξι διαφυγής των ληστών (το οποίο είχε κλαπεί από την Αττική) ανέφεραν ότι δεν είδαν κανένα ταχύπλοο να φεύγει από την περιοχή.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής παρακαλεί όποιος πολίτης έχει αντιληφθεί ή γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση να επικοινωνήσει με την τηλεφωνική γραμμή 210-6411111.

Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες πολιτών για το φονικό της Πάρου:

Νέο στοιχείο στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το «Βήμα», ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία είναι το ίδιο με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη ληστεία με τρεις τραυματίες τον Νοέμβριο του 2010 στο πάρκινγκ του πολυκαταστήματος «Praktiker» στη Λ. Βουλιαγμένης. Τότε τρία άτομα είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια καταδίωξης δύο Αλβανών ληστών στη Λ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό.


(Το Ι.Χ. που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη διαφυγή τους. Εν συνεχεία βρέθηκε καμμένο στην περιοχή Αμπελάς)

Οι δύο Αλβανοί οι οποίοι επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο πήγαν στο «Praktiker» του Ελληνικού και στο πάρκινγκ του καταστήματος ακινητοποίησαν έναν πελάτη, του πήραν 300 ευρώ και το αυτοκίνητό του και διέφυγαν με τα δύο οχήματα. Εντοπίστηκαν ωστόσο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι τους καταδίωξαν. Τελικά, ο ένας εκ των δραστών κατάφερε να διαφύγει, ενώ ο άλλος, με το αυτοκίνητο του πελάτη του «Praktiker», μπήκε αντίθετα στη Λ. Βουλιαγμένης, παρασύροντας δύο μοτοσικλέτες και ένα ποδήλατο.

Τελικά, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Τότε είχαν γίνει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του ληστή με το κλεμμένο αυτοκίνητο, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσε ότι το όχημα της συγκεκριμένης ληστείας είναι το ίδιο με αυτό που είχαν οι δράστες της δολοφονίας του 53χρονου Δημήτρη.

Ρεπορτάζ: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης