Την τακτική του… μη χειρόν βέλτιστον όσον αφορά στο ΕΚΑΣ και την καταβολή του εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

​Η πρόταση που έχει πέσει επί τάπητος αφορά στην τροποποίηση των ποσών του ΕΚΑΣ και όχι σε νέο επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων να χάσουν το βοήθημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τις αντιδράσεις από το πρώτο κύμα των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ τον Ιούλιο (περίπου 160.000) να είναι έντονες, η ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξετάζει το ενδεχόμενο να «πετσοκόψει» το βοήθημα αντί να το καταργήσει εντελώς. Οι πρώτες περικοπές έγιναν προκειμένου να εξοικονομηθούν 168 εκατ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του τρέχοντος έτους. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπ’ όψιν ότι βάσει μνημονίου το σχετικό ποσό πρέπει να διαμορφωθεί σε 569 εκατ. ευρώ το 2017, γίνεται άμεσα αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κυβερνητικό επιτελείο.

Η πρόταση που έχει πέσει επί τάπητος αφορά στην τροποποίηση των ποσών του ΕΚΑΣ και όχι σε νέο επαναπροσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων να χάσουν το βοήθημα. Εφέτος, το όριο κατέβηκε στα 7.972 ευρώ για καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, επιδόματα κ.ά., ενώ το οικογενειακό διαμορφώθηκε στα 11.000 ευρώ.

«Παράθυρο» στον ασφαλιστικό νόμο

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Ημερησία», τη δυνατότητα επανακαθορισμού των ποσών του ΕΚΑΣ (και όχι υποχρεωτικά των εισοδηματικών κριτηρίων) για την περιστολή της δαπάνης έως την πλήρη κατάργηση του βοηθήματος στα τέλη του 2019 δίνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος (άρθρο 92).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να μη μειωθούν τα 230 ευρώ που δίνονται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ και οι μειώσεις να ξεκινήσουν από τα επόμενα ποσά του ΕΚΑΣ τα οποία ισχύουν ανά κλίμακα εισοδήματος και διαμορφώνονται ως εξής:

Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς θα εξεταστούν και τα αντισταθμιστικά που ισχύουν από την 1η Αυγούστου και αφορούν σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Ήδη, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος έχει υπογράψει εγκύκλιο, η οποία θα σταλεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαλλαγή από την εισφορά ασθενείας (6%).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης