Το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο δικηγορικό κόσμο τον περασμένο χειμώνα, κατατέθηκε τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Πρόκειται για το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη, επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Λόγω της προκήρυξης της πρόωρων εκλογών από τον Αντ. Σαμαρά το εν λόγω σχέδιο δεν είχε προλάβει τότε να γίνει νόμος του κράτους. Το περιεχόμενό του όμως φαίνεται πως ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών με αποτέλεσμα να επανέρχεται για ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η εσπευσμένη κατάθεση και ψήφισή του από τη Βουλή ήταν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ΕΣΜ).
Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του στις αλλαγές που προωθούσε το σχέδιο «Χαμηλοθώρη», συστήνοντας νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον αρεοπαγίτη Δημ. Κράνη χρειάστηκε να ανακρούσει πρύμναν υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων και των ασφυκτικών προθεσμιών.

Οι δικηγόροι βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης για το σχέδιο «Χαμηλοθώρη», στο οποίο αντιτάχθηκαν με ποσοστό 94% στο δημοψήφισμα που διενήργησαν ξεκινώντας απεργία διαρκείας αφού κατήγγειλαν ωμή παραβίαση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αιχμή του δόρατος για τους δικηγόρους αποτελεί κυρίως το θέμα της αναγκαστικής εκτέλεσης και των πλειστηριασμών όπου ουσιαστικά ευνοούνται οι τράπεζες έναντι των πολιτών. Με τις διατάξεις αυτές, δίνεται προβάδισμα στις Τράπεζες σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου, των ασφαλιστικών οργανισμών και των εργαζομένων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το δημόσιο έρχεται στη τρίτη θέση της σειράς των δανειστών στον πίνακα προνομίων για οφειλές ΦΠΑ, από δεύτερη θέση που είχε ως σήμερα(άρθρο 975 του ΚΠολΔ) .
Το σχέδιο Χαμηλοθώρη προέβλεπε:

-Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών στους πλειστηριασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρίας λόγω χρεών σε εργαζόμενους, ΙΚΑ, εφορία, προμηθευτές και τράπεζες εφόσον διαθέτει ακίνητο που θα βγει σε πλειστηριασμό, μειώνεται το ποσοστό διεκδίκησης των εργαζομένων οι οποίοι είχαν το προνόμιο να αξιώσουν τα δεδουλευμένα τους, σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό απαιτήσεων μπορούν να έχουν οι τράπεζες.

-Σύντμηση των προθεσμιών σε βάρος του οφειλέτη για να σταματήσει την κατάσχεση.

– Ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό ορίζεται η εμπορική αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή της κατάσχεσης, έναντι της αντικειμενικής αξίας που ισχύσει σήμερα. Αυτό θα έχει συνέπεια, τώρα που οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες, να αφαιρείται χρηματική αξία από το ακίνητο, σε βάρος των οφειλετών και υπέρ των αγοραστών όποιοι κι αν είναι αυτοί.

-Δίκες χωρίς μάρτυρες στο ακροατήριο με την προσκόμιση όλων των εγγράφων και των μαρτυρικών καταθέσεων που γίνονται ενώπιον συμβολαιογράφου, σε αστικές διαφορές.

Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως στην Αθήνα η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού κόσμου oπότε και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινητοποιήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης