Κώστας Μπετινάκης

Μεταξύ των προσώπων που διώκονται ποινικά για την υπόθεση απάτης της ΜΚΟ (διεθνές κέντρο αποναρκοθέτησης) που έλαβε παράνομα επιδοτήσεις, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, συναντούμε τον στενό συνεργάτη και μυστικό σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άλεξ Ρόντος είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή. Ίσως γι΄ αυτό έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση.

Από τον Ιάκωβο στον… ΓΑΠ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Τανζανία το 1954 και μεγάλωσε στην Αφρική). Ο κ. Ρόντος σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που «προδίδει» και η βρετανική προφορά του. Εκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη θητεία του εκείνη φαίνεται πως είχε γνωρίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ιάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική Ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Ήταν από την ίδια θέση που πρωτοήρθε σε επαφή με τον σημερινό Πρωθυπουργό, το 1996-1997.

Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φιλίας και εμπιστοσύνης με τον Γ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν τότε ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Άντριου Άθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης