Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχει μπει η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα για τα διαφημιστικά κονδύλια που εισέπραττε από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με άκρα μυστικότητα, πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της Σταυρούλας Νικολοπούλου-Στουρνάρα από όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία από τους υπολογιστές. Η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα βρίσκεται στην ίδια οδό όπου είναι και το σπίτι του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιφνιδιαστική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Ράικου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στιο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι καταγγελίες για τις δοσοληψίες της συζύγου του κ. Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διαφημιστικά πακέτα που αφειδώς μοίραζε το Κέντρο έφεραν τους εισαγγελείς Διαφθοράς στο σπίτι της όπου βρέθηκαν εκτός από έγγραφα και δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών που καταγράφουν τις συναλλαγές της εταιρείας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τότε από την την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε αφενώς πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONSΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Πλάνα από τα γραφεία της εταιρείας:

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης, εκπροσωπεί την κα. Στουρνάρα:

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ ειναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε απο την Εισσαγγελία Διαφθοράς προέκυψε ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση.

Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.

Επιπλέον προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention andControl: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: “Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.

Aπό την ανακωχή στον πόλεμο;

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση έγινε λίγες ώρες αφ’ ότου κυκλοφόρησαν φήμες πως ο Γ. Στουρνάρας «έκοψε» τους κ. Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου από την τράπεζα Αττικής, πρόσωπα που ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

Τον τελευταίο καιρό υπήρξε σχετική ανακωχή στις σχέσεις κυβέρνησης-ΤτΕ, αλλά η απόρριψη των επιλογών του Μαξίμου για την τράπεζα Αττικής φέρεται να ενόχλησε συγκεκριμένους κύκλους.

H απάντηση της εταιρείας

«Η εταιρεία MINDWORKBUSINESSSOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας,το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων.Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!»

Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της».

Διαβάστε επίσης:

Για κακούργημα και η Τζένη Κρεμαστινού, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, 12:58

Σκάνδαλο με τις διαφημίσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 13:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης