Χειροπέδες σε τρία άτομα που εμπλέκονται στη μεγάλη ληστεία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας πέρασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους πελάτες και έφτασαν στα ίχνη των δραστών.

Οι άντρες της αστυνομίας οργάνωσαν μεγάλη επιχείρηση και έδρασαν κάτω από άκρα μυστικότητα και τελικά επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις από την ημέρα της ληστείας πως οι δράστες δεν είχαν απομακρυνθεί από το σημείο, αλλά περίμεναν να κοπάσει η αναζήτηση των αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα έως τώρα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία τα περισσότερα από τα κλοπιμαία έχουν ταυτοποιηθεί.

Το χρονικό της σύλληψης

Χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας, προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές ενός αρχαίου χρυσού δακτυλιδιού που είχε κλαπεί από το μουσείο, έδωσαν ραντεβού σε ξενοδοχείο της Πάτρας, με έναν εκ των συλληφθέντων, και συγκεκριμένα με έναν άντρα 41 ετών, άνεργο από την Πάτρα που διέμενε μόνιμα στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To δαχτυλίδι που προσπάθησε να πουλήσει ο 41χρονοςΟ 41χρονος προσπαθούσε να πουλήσει το δακτυλίδι έναντι του ποσού των 300.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αστυνομικοί της Ασφάλειας Πάτρας εισέβαλαν στο χώρο και προχώρησαν στη σύλληψή του. Εν συνεχεία συνέλαβαν τους άλλους δύο εμπλεκομένους στην υπόθεση, έναν 50χρονο εργολάβο από την Πάτρα και έναν 36χρονο άνεργο, επίσης από την Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άντρες της αστυνομίας διεξήγαγαν έρευνα τον τελευταίο μήνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα κλοπιμαία βρέθηκαν σε καλή κατάσταση. Αρχικά, ο «πωλητής» ζητούσε για το δαχτυλίδι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια έριξε την τιμή. 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συνεργοί του αρνούνται ότι είχαν πάρει μέρος στη ληστεία του μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθαν σε επαφή μαζί του το τελευταίο διάστημα για κάνα μεροκάματο».

O «εγκέφαλος» της σπείρας, φέρεται να πουλούσε …αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι.

Aναζητούνται άλλοι δύο

Δύο ακόμη άτομα αναζητά η Αστυνομία, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της μεγάλης κλοπής στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.

H ληστεία

Υπενθυμίζεται πως όλα είχαν συμβεί στις 7.30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 2012 όταν δύο κουκουλοφόροι ληστές εισέβαλαν στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Εκεί υπό την απειλή όπλου έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις προθήκες με τα «χρυσά στεφάνια» και αφού άρπαξαν 65 με 68 εκθέματα από πέντε προθήκες, διέφυγαν πεζοί.

Δηλώσεις Τζαβάρα

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας».

Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται σε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα που συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμα της.

«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους. Παράλληλα η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:
Φωτό των αρχαίων αντικειμένων που εκλάπησαν από το Μουσείο Ολυμπίας, Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης