Η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της Μάνδρας Αττικής, βιώνοντας σε καθεστώς σοκ ακόμη μία εμπειρία συνολικής πολιτικής ευθύνης απέναντι στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης, των διάτρητων δημόσιων έργων, της ανυπαρξίας σχεδιασμού και βεβαίως του απόλυτου εγκλήματος, που είναι το συστηματικό μπάζωμα των φυσικών ρεμάτων και χειμάρρων. Μια εικόνα που μπορεί κάποιος να αντικρίσει σε όλη την άναρχα δομημένη Αττική και μια πραγματικότητα την οποία, δυστυχώς, με πόνο πλήρωσε η Μάνδρα Αττικής.

Ήταν βεβαίως και οι τόνοι ύδατος ανά στρέμμα που έπεσαν ξαφνικά στη δυτική Αττική. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φοράΟι 15 νεκροί και ο ένας αγνοούμενος που είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της χθεσινής ημέρας έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέτοια δραματικά γεγονότα του παρελθόντος, αλλά το σπουδαιότερο θα αποτελέσουν άλλη μία αναφορά, όταν στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα σε άλλες περιοχές του πολύπαθου λεκανοπεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν βεβαίως και οι τόνοι ύδατος ανά στρέμμα που έπεσαν ξαφνικά στη δυτική Αττική. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν υπήρξαν τέτοια ξεσπάσματα του καιρού, τα οποία συχνά -το φθινόπωρο κυρίως- προσλαμβάνουν τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήταν και η ώρα που άνοιξαν οι ουρανοί, χαράματα, οπότε οι άνθρωποι -κυρίως ηλικιωμένοι- ήταν στα κρεβάτια τους και δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο κακό που τους έτυχε.

Είδαμε αντιπλημμυρικές κατασκευές, πολύ πρόσφατες, να μη λειτουργούν, πιθανώς διότι τα φρεάτια ήταν γεμάτα από σκουπίδια ή απλώς δεν είχε κατασκευαστεί ικανός αριθμός φρεατίων από τους εργολάβους.

Είδαμε τους τόνους του νερού να ορμούν από την Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών προς την πόλη της Μάνδρας και από εκεί, αφού δεν είχαν φυσική δίοδο προς τη θάλασσα, να ακολουθούν τους δρόμους, να μετατρέπουν τη Μάνδρα Αττικής σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο διακλαδωμένων χειμάρρων που παρέσυραν στο διάβα τους τα πάντα, ακόμα και γιγαντιαία βυτιοφόρα, νταλίκες και βαρέα οχήματα. Είδαμε να σχηματίζονται βουνά ολόκληρα από φερτά υλικά στη μέση των δρόμων, και δεν μιλάμε για λοφάκια, αλλά για βουνά από λάσπη και λαμαρίνες, που οι μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν από χθες να καθαρίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι, δυστυχώς, η τραγική πραγματικότητα της επόμενης ημέρας. Ο τίτλος στην πραγματικότητα θα ήταν «Μάνδρα, η ανοχύρωτη πόλη», αλλά αυτό το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν. Το ζήτημα είναι ένας τέτοιος τίτλος να μη χρειαστεί στο μέλλον.

Τα θύματα

Η τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τον πρώτο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15. Δέκα εξ αυτών είναι άνδρες και πέντε γυναίκες. Παράλληλα, 17 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλοί υπερήλικες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παλέψουν με τα στοιχεία της φύσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός αγνοουμένου.

Σύμφωνα με πηγές από το Θριάσιο Νοσοκομείο, μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί έξι από τους 15 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.

Πρόκειται για τους:

-Γιώργο Νέζη ,65 ετών
-Ευανθία Ρόκα, 87 ετών
-Βασιλική Χατζηβασιλείου, 80 ετών
-Γιώργο Μακαρούνα, 28 ετών
-Σπύρο Λουκόπουλο, 80 ετών
-Κωνσταντίνα Οικονόμου, 97 ετών.

Ποια σημεία είναι κλειστά

Κλειστοί παραμένουν οι βασικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της δυτικής Αττικής, στους οποίους είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της θεομηνίας.

Όπως ενημερώνει η Τροχαία, απροσπέλαστα παραμένουν τα εξής σημεία:

1. 39o χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των Μεγάρων και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ν. Πέραμο
2. 35ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή της Ν. Περάμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
3. Κόμβος διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο
4. Κόμβος Μάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα
5. 4ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στο ρεύμα προς Θήβα.

Βίντεο που απέστειλε αναγνώστης στο zougla.gr

Από σήμερα η καταγραφή ζημιών

Από σήμερα, Πέμπτη, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της, για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών των καταστροφικών πλημμυρών, η Περιφέρεια ενημερώνει τους πολίτες ότι:

• Για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον δήμο τους.

• Για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για τη χορήγηση αποζημιώσεων, αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των δήμων στους οποίους ανήκουν.

• Για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Παρακαλούνται οι πολίτες να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής.

Φωτογραφία από το Θριάσιο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες

Οι απαντλήσεις υδάτων από τη γέφυρα της Ελευσίνας συνεχίζονταν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας:

 Εικόνα καταστροφής έξω από το γραφείο της Νέας Δημοκρατίας

Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους

Αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο

 Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα

Φωτογραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς

Ο δρόμος άνοιξε στα δύο

Οι δρόμοι μοιάζουν με λίμνες

Αυτοκίνητα - μάντρες - αντικείμενα έχουν γίνει ένα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης