Εν έτει 2016, στην ορεινή Ηλεία οι σχολικές μονάδες παραπέμπουν σε… κρυφό σχολειό, χωρίς θέρμανση…

Σύμφωνα με το patrisnews.com, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου στο Κούμανι έκαναν μάθημα τις τελευταίες ημέρες με γάντια και μπουφάν, καθώς οι δεξαμενές πετρελαίου ήταν άδειες και το καλοριφέρ δεν είχε δουλέψει ούτε μία ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, μην αντέχοντας το τσουχτερό κρύο μέσα στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί, έπειτα και από την παρότρυνση γονέων, έβγαλαν τα παιδιά στο προαύλιο για να… ζεσταθούν.

Σ’ ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, όπου η θερμοκρασία είναι μονίμως 7 βαθμούς χαμηλότερη από τα πεδινά (χειμώνα και καλοκαίρι) και που κάθε χρόνο ο χιονιάς κάνει την εμφάνισή του από νωρίς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επέτρεψαν την προμήθεια πετρελαίου.

Έτσι, αν και από τις αρχές Νοέμβρη στο σχολείο θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία το καλοριφέρ, μέχρι χθες, 1η Δεκέμβρη, στη δεξαμενή δεν υπήρχε ούτε σταγόνα πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να μην έχει λειτουργήσει ούτε για μία ώρα το καλοριφέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι πως στο νηπιαγωγείο κάποιος γονέας έχει διαθέσει ένα σώμα για να ζεσταθούν τα νήπια, ενώ σε άλλη τάξη του δημοτικού ο εκπαιδευτικός έχει φέρει στο σχολείο ένα αερόθερμο από το σπίτι του. Βεβαίως, οι μαθητές παραμένουν στην τάξη με τα μπουφάν, τα γάντια και τα σκουφάκια τους.

Χθες το πρωί όμως, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 4 βαθμούς, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι περισσότεροι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο. Έφτασαν δε σ’ αυτό το σημείο, έχοντας ήδη κάνει υπομονή αρκετές ημέρες, μετά τις υποσχέσεις του δήμου -όπως είπαν- που μετέθετε διαρκώς την ημερομηνία προμήθειας του πετρελαίου.

Μιλώντας, μάλιστα, στην εφημερίδα «Πατρίς» δήλωσαν αποφασισμένοι να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

«Γραφειοκρατικός ο λόγος της καθυστέρησης»

Χθες το μεσημέρι, λίγη ώρα μετά τη διαμαρτυρία των γονέων, έγινε μεταφορά μικρής ποσότητας πετρελαίου -ώστε να λειτουργήσει σήμερα το πρωί το καλοριφέρ- και γύρω στις 10.00 σήμερα, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Δεββές, επρόκειτο να γίνει η προμήθεια για το σύνολο της ποσότητας όχι μόνο στο σχολείο του Κούμανι αλλά και στα σχολεία των Δ.Ε Δίβρης και Λασιώνος.

Τέλος, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τα παιδιά για την «ταλαιπωρία» την οποία έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες και καθησύχασε γονείς και μαθητές ότι το πρόβλημα λύθηκε και πως δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν για το υπόλοιπο του χειμώνα.

Μιλώντας στο zougla.gr η κα Μαραχώρη Ιωάννα, προϊσταμένη του νηπιαγωγείου, επιβεβαίωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρχε πρόβλημα θέρμανσης και έκανε λόγο για γραφειοκρατία, η οποία οδήγησε σε μεγάλη καθυστέρηση παροχής πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε, δάσκαλοι και μαθητές αναγκάζονταν το τελευταίο διάστημα να κάνουν μάθημα υπό αντίξοες συνθήκες, φορώντας κασκόλ και μπουφάν.

Η κα Μαραχώρη επιβεβαίωσε πως περίπου στις 11.00 σήμερα το πρωί μετέβη βυτιοφόρο στο σχολείο, το οποίο εφοδίασε με πετρέλαιο το σχολικό συγκρότημα.

Με πληροφορίες από το patrisnews.com

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης