Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης μετά το δεύτερο χτύπημα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε βάρος δικαστικού λειτουργού, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας εκφοβισμού όσων δικαστικών λειτουργών αναλαμβάνουν να χειριστούν «δύσκολες» υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο μήνυμα εστάλη, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Αρχές, με την έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012 στην πολυκατοικία όπου διαμένει η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, στο Χολαργό.

Όπως φαίνεται, οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν με τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι όπου μένει η προσφάτως προαχθείσα πρόεδρος Εφετών, Παρασκευή Καλαϊτζή, στο Χαλάνδρι.

Παρότι τα δύο χτυπήματα -φαινομενικά- δεν συνδέονται, καθώς οι δύο δικαστικοί λειτουργοί είχαν χειριστεί διαφορετικής φύσεως υποθέσεις, εντούτοις υποδηλώνουν την πρόθεσή τους να στοχοποιήσουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης -ανεξαρτήτως προσώπων- και να τρομοκρατήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στιγμιότυπο από την έκρηξη στο ΧολαργόΑμφότερες οι ενέργειες, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ήθελαν κυρίως να στείλουν ένα μήνυμα για όσους δικαστές χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες πολλές φορές μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο ποινικό έγκλημα και την παράνομη δράση των κατηγορουμένων του «λευκού κολάρου».

Άλλωστε, η εμπειρία των τελευταίων ετών έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων στο έγκλημα, όπου δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στις διάφορες ομάδες, αν και τα ηνία τις περισσότερες φορές κρατούν έγκλειστοι στις φυλακές.

Στο πρόσωπο της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη, η οποία χειριζόταν την υπόθεση της Proton Bank με κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση του «Συνδικάτου του Εγκλήματος» και την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, οι δράστες βρήκαν τρόπο να προειδοποιήσουν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εν όψει του προσδιορισμού της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την απαγωγή Παναγόπουλου, αφού καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η πρωτόδικη απόφαση είναι στο στάδιο της καθαρογράφησης και είναι θέμα χρόνου η άσκηση έφεσης για την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης.

Δικαστές και εισαγγελείς, πάντως, απαντούν ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού τους από εκείνους που δεν ικανοποιούνται από τις αποφάσεις τους πέφτουν στο κενό. Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλέγγυο στάση μας προς τη συνάδελφο, Εφέτη Αθηνών, η οποία κατέστη στόχος εγκληματικής επίθεσης, προφανώς εκ του ότι, κατά την άσκηση των καθηκόντων της, η απόφασή της σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν αρεστή σε ορισμένους. Διαβεβαιώνουμε ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί ασκούν πάντοτε με σθένος και αντικειμενικότητα τα καθήκοντά τους και ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού τους πέφτουν στο κενό. Καλούμε, τέλος, την Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία να κατανοήσει ότι το Λειτούργημα του Δικαστή, πέραν των μεγάλων ευθυνών και του μεγάλου φόρτου, ενέχει και ιδιαίτερη επικινδυνότητα και αξιώνουμε να αντιμετωπίσουν, επιτέλους, με την προσοχή και την υπευθυνότητα που αρμόζει, την ισότιμη με εκείνες Δικαστική Εξουσία και τους Λειτουργούς της».

Τα ευρήματα

Οι δράστες χρησιμοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό από κοινή δυναμίτιδα με φιτίλι. Το υλικό αυτό, κατά τους ειδικούς της Ασφάλειας, παραπέμπει σαφώς σε εγκληματικές οργανώσεις του κοινού ποινικού δικαίου και αποκλείει -θεωρητικά- άλλες εκδοχές. Αν και η δικαστής Παρασκευή Καλαϊτζή είχε ζητήσει προστασία από την αστυνομία λόγω της εκδίκασης της υπόθεσης με το «Συνδικάτο του Εγκλήματος», εντούτοις λόγω έλλειψης προσωπικού η κατοικία στην οποία διαμένει δεν φυλασσόταν.

Αυτοψία της Ζούγκλας

Εικόνες καταστροφής αντικρίζει κάποιος πλησιάζοντας το διώροφο σπίτι της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, επί της οδού Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι.

Η zougla.gr κατάφερε και προσέγγισε το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη και αποτύπωσε τις ζημιές που προκλήθηκαν.


(Η είσοδος του σπιτιού)


(Τεράστιες ζημιές)


(Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα)


(Η κάμερα της zougla.gr στο εσωτερικό του γραφείου ισογείου)


(Από την έκρηξη υπέστησαν σοβαρές ζημιές όλοι οι χώροι της κατοικίας)

Τι κατέγραψε η κάμερα της zougla.gr

Το χρονικό της βομβιστικής ενέργειας στο Χαλάνδρι

Η Κρατική Ασφάλεια ανέλαβε την έρευνα για τη βόμβα που τοποθετήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι όπου διαμένει η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή. Αρχικά την υπόθεση είχε αναλάβει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Έγκυρες πληροφορίες από την Ασφάλεια αναφέρουν ότι η έκρηξη συνιστά μήνυμα-εκδίκηση και σχετίζεται με άτομα του κοινού εγκλήματος και με την εκδίκαση της υπόθεσης του «Συνδικάτου του Εγκλήματος». Υπενθυμίζεται ότι πρωταγωνιστές σε αυτήν την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου ήταν ο γνωστός βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, ο Ιωάννης Σκαφτούρος, ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και άλλα μέλη της σπείρας.


(Φωτό: Οι έρευνες της αστυνομίας)


(H γειτονιά του Χαλανδρίου)

Την υπόθεση είχε αναλάβει η δικαστικός Παρασκευή Καλαϊτζή η οποία επιμελούνταν την καθαρογράφηση της σχετικής απόφασης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρεται να είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ τη στιγμή της έκρηξης ήταν στο κρεβάτι της. Στο ισόγειο λειτουργεί το γραφείο του αδελφού της.

Δείτε τις πρώτες εικόνες έξω από το κτήριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη…


(Χάρτης της περιοχής)


(Η είσοδος του σπιτιού)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Καλαϊτζή είχε ζητήσει προστασία από την αστυνομία και η απάντηση που της δόθηκε ήταν ότι αυτό θα γίνεται κατά περίσταση ανάλογα με την υπηρεσιακή ευχέρεια.

Ισχυρή έκρηξη ξεσήκωσε το Χαλάνδρι

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη 01.50 τα ξημερώματα στη διώροφη κατοικία όπου διαμένει η πρόεδρος Εφετών.

Άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του γκαράζ, που βρίσκεται στην αυλή του διώροφου, στον πρώτο όροφο του οποίου μένει η κα Καλαϊτζή. 

Από την έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σπίτι, ενώ έσπασαν τζάμια και σε παρακείμενες κατοικίες. Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας περισυνέλεξαν στοιχεία από τον τόπο της έκρηξης, τα οποία θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πλέον η αστυνομία ερευνά εάν η βομβιστική ενέργεια έχει ομοιότητες με αντίστοιχη επίθεση (28 Σεπτεμβρίου) σε σπίτι δικαστικού στον Χολαργό και συγκεκριμένα της δεύτερης ειδικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της Protonbank, Χατζάκη Ιωάννας.

Η κάμερα της zougla.gr στο σημείο

Στο κτήριο υπάρχουν δύο διαμερίσματα, μ’ έναν από τους ενοίκους να εξηγεί στην κάμερα της zougla.gr πως ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός.

Δείτε τι είπε ο ένοικος…

Οι πρώτες εικόνες από τον χώρο της έκρηξης που εξασφάλισε η zougla.gr θυμίζουν… βομβαρδισμένο τοπίο.


(Εικόνες καταστροφής στον προαύλιο χώρο στα δεξιά του σπιτιού)

Από την έκρηξη προκλήθηκε κρατήρας ενός μέτρου στο έδαφος, ενώ έπεσε και μία μάντρα στον προαύλιο χώρο της κατοικίας.


(Το σημείο όπου βρισκόταν η μάντρα του σπιτιού)


(Κατεστραμμένη πόρτα από γειτονική κατοικία)

Μαζική η κινητοποίηση της αστυνομίας

Λίγα λεπτά μετά την ισχυρή έκρηξη επί τόπου έσπευσαν τα πρώτα περιπολικά της αστυνομίας, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πέντε άνδρες, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν, καθώς δεν υπήρχε εστία φωτιάς.

Αστυνομικοί προχώρησαν στον αποκλεισμό των χώρων περιμετρικά της μονοκατοικίας, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες έρευνες. Παράλληλα, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα, μέχρι να εξακριβωθεί πως δεν υπήρχε κάποιος τραυματισμός.

Ανάστατοι οι γείτονες

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως ο θόρυβος ήταν τόσο εκκωφαντικός, ώστε τους ανάγκασε να βγουν τρέχοντας έξω από τα σπίτια τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί, την ίδια στιγμή που τα τζάμια στα παράθυρα είχαν γίνει… θρύψαλα, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που τα προστατευτικά ρολά στο πάνω μέρος έφυγαν από τη θέση τους.


(Σπασμένα τζάμια σε γειτονικά σπίτια)

Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε γειτονικές περιοχές, με την αστυνομία να δέχεται δεκάδες κλήσεις από Ψυχικό, Χολαργό, Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή και Αμπελόκηπους. Το ίδιο συνέβη και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Ριζαρίου και Μικράς Ασίας, Χαλάνδρι).

Δείτε τα video με τις δηλώσεις κατοίκων της περιοχής…

Διαβάστε επίσης:

Μαφιόζικο χτύπημα στο Χαλάνδρι, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012


Βόμβα στο σπίτι της δικαστού της υπόθεσης Παναγόπουλου,  Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012


Περίεργη η έκρηξη σε πιλοτή στον Χολαργό, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012


Αυτοψία στο σημείο της επίθεσης με την κάμερα της Ζούγκλας, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

/uploads/Media/Kaltura/Video/2012/Nov/22/1_ffu4eoyw.jpg
/uploads/Media/Kaltura/Video/2012/Nov/22/1_vbkv2ucp.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης