Σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν από την Πέμπτη.

Στην Αθήνα, εξαιτίας της χιονόπτωσης, έχει κλείσει ο περιφερειακός της Πεντέλης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, έως της διασταύρωση του Αγ. Πέτρου, καθώς και η Λεωφόρος Διονύσου από το γήπεδο Διονύσου έως τη θέση Ανατολή.

Ταλαιπωρία περίμενε χθες τους 65 επιβάτες του επιβατηγού πλοίου «Πανόραμα», το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να δέσει στο Μαρμάρι Ευβοίας, από τις 20:45 το βράδυ.
Τελικά στις 2:20 τα μεσάνυχτα έδεσε με ασφάλεια και αποβίβασε τους 65 επιβάτες, τα 20 ΙΧ και το ένα δίκυκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απεγκλωβίστηκαν τα 16 άτομα στο Καρπενήσι

Τις πρώτες πρωινές ώρες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και τα 16 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο Καρπενήσι στο δρόμο προς χιονοδρομικό κέντρο.

Νωρίτερα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς είχε δηλώσει: «είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους και ήδη έχουν μεταφερθεί στα ειδικά οχήματα».

«Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή και εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι αφού η δίοδος που ανοίγουμε ξανακλείνει αμέσως μόλις περάσουμε με τα οχήματά μας και πρέπει να γυρίσει όλο μαζί το κομβόι με τα βαριά μηχανήματα όταν ολοκληρώσει τον απεγκλωβισμό των δύο άλλων ανθρώπων» σημειώνει ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ κ. Αχιλλέας Τζιοβάρας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο δυσκόλευαν το έργο των σωστικών συνεργείων.
Ταλαιπωρία περίμενε χθες τους 65 επιβάτες του επιβατηγού πλοίου «Πανόραμα», το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούσε να δέσει στο Μαρμάρι Ευβοίας, από τις 20:45 το βράδυ.
Τελικά στις 2:20 τα μεσάνυχτα έδεσε με ασφάλεια και αποβίβασε τους 65 επιβάτες, τα 20 ΙΧ και το ένα δίκυκλο.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη νεφώσεων στην Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 37 οικισμοί του Ν. Γρεβενών

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, 37 οικισμοί του Νομού Γρεβενών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανά Αστυνομική Διεύθυνση, έχει ως εξής:

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:
• Στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών – Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, από το 40ο χλμ. (Σμίξη) έως το 45ο χλμ.
• Στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 37ο χλμ. έως το 54ο χλμ.
Στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, κρίνεται όμως απαραίτητο, όλα τα κινούμενα οχήματα στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης τριάντα επτά (37) οικισμοί του Νομού Γρεβενών, ήτοι: Σαμαρίνα , Σμίξη Αβδέλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμιλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνα, Καλλονή, Δασύλλιο, Άγιος Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο, Ανθρακιά, Φιλιππαίοι, Δοτσικό, Μεσολούρι, Μοναχήτι, Τρίκωμο, Πρόσβορο, Κρανιά, Πηγαδίτσα, Μικρολίβαδο, Πριόνια, Μέγαρο, Λείψι, Κυδωνιές, Εκκλησιές, Σιταράς και Τρίκορφο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων έχει διακοπεί στο κατωτέρω τμήμα του οδικού δικτύου:
• Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:
• Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 30ο χλμ. έως το 50ο χλμ.
• Στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου, από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.
Στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγεται κανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ:

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και σε ολόκληρο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεταικανονικά.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω τμήματα του οδικού δικτύου:
• Στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 22ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• Στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 06ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• Στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
• Στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου.
Στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγεται κανονικά.

Δίκτυα ΟΤΕ – ΔΕΗ λειτουργούν κανονικά, εκτός της Τ. Κ. Κρυσταλλοπηγής – Δήμου Πρεσπών, όπου υπάρχει διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων από το σύστημα Poseidon

Προβλήματα και στην ορεινή Κορινθία

Λόγω της χιονόπτωσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κορινθίας και στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης.

Επίσης, δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία σε Καστρί και Άγιο Πέτρο στην ορεινή Κυνουρία, με απόφαση του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημι- ορεινά στα ανατολικότερα ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ θα υπάρξουν βροχές ή χιονόνερο στην υπόλοιπη χώρα. Πρόσκαιρες καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 9 μποφόρ στο Αιγαίο με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Αττική:Παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια και πιθανότητα για τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη:Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 02 (-02) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη:Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με παροδικές ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 06 (-06) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη και τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός, ενώ από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Ιόνιο.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 και στο ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 03 (-03) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια και τα ορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα νότια. Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα γίνουν ασθενή και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 03 (-03) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη:Νεφώσεις με βροχές και χιόνι θα σημειωθούν στα ορεινά και τα βόρεια. Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 βαθμούς Κελσίου και βαθμιαία πτώση τοπικά στους 05 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα:Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνι. Στα Δωδεκάνησα θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Στα νοτιότερα τις πρωινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα Δωδεκάνησα στους 12 βαθμούς και σταδιακή πτώση στους 06.

Κλειστά σχολεία, λόγω χιονόπτωσης

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, τα σχολεία στη Νέα και Παλαιά Πεντέλη, με απόφαση των δημάρχων, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κλειστά θα μείνουν το 3ο, 4ο και 5ο δημοτικό και νηπιαγωγείο στα Μελίσσια.

Στις 09.00 το πρωί θα πρέπει να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες, σήμερα Τρίτη, οι μαθητές του δήμου Φλώρινας, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, αλυσίδες χρειάζονται στις εξής περιοχές:

Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Α.Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
Επ. Ο. Ν. Σάντας  Κέχρου από το 20ο χλμ.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας Καστοριάς, από 15ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγλας).
Επ. Ο. Φλώρινας Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. μέσω (Βιτσίου).
Α.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 22ο έως το 28ο χλμ.
Επ. Ο. Καστοριάς Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο έως 50ο χλμ.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α.Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρννισας Χ/Κ «Καιμακτσαλάν», από 12ο έως 24ο χλμ.
Επ. Ο. Άρννισας Π. Αγ. Αθανασίου, από 8ο χλμ.
Α. Δ. ΚΙΛΚΙΣ
Επ. Ο. Γρίβας Λιβαδιών, από 3ο χλμ.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου Φουρνάς – Καρδίτσα (θέση Βράχος και Ζαχαράκι).
Επ. Ο. Καρπενησίου Κρικέλου Δομνίστας.
Επ. Ο. Φουρνάς – Λαμίας (θέση Σερμιτζέλι).
Α.Δ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ε.Ο. Λαμίας Καρπενησίου, από 20ο έως 65ο χλμ.
Επ. Ο. Μεσαία Καψή Μερκάδα Μαυρίλο Νεοχώρι.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α.Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επ. Ο. Μουζακίου Άρτας, από 19ο έως 35ο χλμ. (θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου Πετρίλου, από 15ο έως 30ο χλμ. (θέση Αγ. Νικόλαος προς Ανατ. Αργιθέα).

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά και του Λαυρίου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, κανονικά εκτός απροόπτου αναμένεται να εκτελεστούν τα απογευματινά δρομολόγια για την Κρήτη, ενώ για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Από τη Ραφήνα τα πλοία φθάνουν μόνο μέχρι την Άνδρο. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για Σαλαμίνα, ενώ ανοικτά είναι όλα τα πορθμεία.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Απευθείας εικόνα από το 17ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο βόρειο τμήμα του νομού Αττικής, καθώς από νωρίς το πρωί βρέχει, ενώ λίγο μετά τις 07.30 το πρωί, χιονίζει. Πατήστε εδώ για να δείτε πώς καταγράφει αυτή την ώρα η κάμερα της zougla.gr την έντονη χιονόπτωση στο 17ο χιλιόμετρο Αθηνών-Λαμίας.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης