Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώνουν τα κάθε λογής χαράτσια της ΔΕΗ και όσα εφευρίσκουν οι νομοθέτες για να «γεμίσουν» και με τη βούλα του νόμου τα ταμεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από αυτά αφορά στην πονηρή τροπολογία των τότε επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη, οι οποίοι πέρασαν τον νόμο για τις «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», δίνοντας πρόωρο τέλος στην ελπίδα εκατομμυρίων καταναλωτών να αποφύγουν το χαράτσι, με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που το έκρινε παράνομο.

Επί της ουσίας, οι νομοθέτες έσπευσαν τον περασμένο Μάρτιο, επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Ν. Σηφουνάκη να ψηφίσουν τον σχετικό νόμο με αναδρομική ισχύ (4067/12) που επιβαρύνει τους καταναλωτές. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν αντέδρασαν και ουδέποτε προσπάθησαν να μπλοκάρουν την είσπραξη. Σύμφωνα με την δικηγόρο, Γιαννοπούλου Έλενα, από τον Αύγουστο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, έχει εισπραχθεί παρανόμως 1,8 δις. ευρώ. Παράλληλα, μέχρι και σήμερα δέχεται απανωτά τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν νομική υποστήριξη για το θέμα.

Αρκετοί αγνοούν ακόμη το πονηρό χαράτσι, κάποιοι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθαν στο φως οι πρώτες καταγγελίες, εκφράζουν το παράπονό τους προσφεύγοντας στους δικηγόρους για τη «ληστεία» του εισοδήματος, ενώ άλλοι έχουν ήδη συσπειρωθεί και δεν πληρώνουν κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους διευθύνσεις της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγγελίες στη zougla.gr

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού χρεώνει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ένα ποσό για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», ανάλογα με την κατανάλωση του ρεύματος. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Μάλιστα, κάτοικος της Καρδίτσας αναγκάστηκε να πληρώσει 50 ευρώ στις «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», καθώς, ενώ είχε καθοριστεί η καταμέτρηση των κιλοβατώρων την 19/9/2012, ο υπάλληλος προσήλθε στο σπίτι του καταναλωτή τρεις ημέρες αργότερα και στις 24/9/2012 εκδόθηκε ο λογαριασμός. Λόγω της κωλυσιεργίας, ο πολίτης κατανάλωσε περισσότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα, βάσει της μέτρησης, να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, διότι ξεπέρασε τις 2.000 KWh.

Αυτήν την επιβάρυνση γιατί να την πληρώσει ο πολίτης;

Ο πρόεδρος της κίνησης Πολιτών Κατά του Χρέους στο Ηράκλειο Κρήτης, κ. Γ. Μουντούφαρης, απαρίθμησε όλα τα κενά αυτού του νόμου, πληροφόρησε τον κόσμο για το αλαλούμ που επικρατεί στα νοικοκυριά και στάθηκε στην απόφαση του Πρωτοδικείου. Επί της ουσίας, οι πολίτες στην Κρήτη ξεσηκώθηκαν και δεν αποπληρώνουν τα χαράτσια.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων), με προσωρινή διαταγή του, απαγόρευσε στη ΔΕΗ τη διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης, μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως των ασφαλιστικών μέτρων, για τον λόγο ότι ο καταναλωτής αρνείται να πληρώσει το κατηργημένο – παράνομο τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» προς τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, για έναν καταναλωτή ο συνολικός εκκαθαριστικός λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ανερχόταν στο ποσό των 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχούσε στο «κατηργημένο» τέλος για «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».

Οι καταγγελίες και το ρεπορτάζ για το πονηρό χαράτσι της ΔΕΗ στην τηλεόραση της Ζούγκλας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης