Με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ιαματικών πηγών της Αιδηψού.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα ιαματικά λουτρά είναι «δεκτικά ιδιωτικοποίησης» και η μεταβίβασή τους στο ΤΑΙΠΕΔ είναι συνταγματική και νόμιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού ο οποίος είχε στραφεί κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως με την οποία μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, συνολικής έκτασης 22.115 τ.μ. που ανήκαν στην κυριότητα του εν Δήμου και είχαν χαρακτηριστεί ως «τουριστικής σημασίας».

Σύμφωνα με την επταμελή αυξημένη σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, μπορούν να θεσπίζονται ρυθμίσεις που να αποκλίνουν από τις επιταγές και τις δεσμεύσεις του άρθρου 17 του Συντάγματος (προστασία της ιδιοκτησίας), παρέχοντας τη δυνατότητα απαλλοτριώσεως των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρίς την τήρηση ή την πλήρη τήρηση των εγγυήσεων του εν λόγω άρθρου του Συντάγματος (άρθρο 17).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο 18 του Συντάγματος, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προβλέπει ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την ιδιοκτησία και τη διάθεση, μεταξύ των άλλων, «των ιαματικών υδάτων τα οποία δεν καθίστανται ανεπίδεκτα ιδιωτικής κτήσης, ούτε προσδίδεται σε αυτά εκ του Συντάγματος ο χαρακτήρας των κοινοχρήστων πραγμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης