Νωρίτερα ο στρατός προχώρησε στη σύλληψη του αριστερού προέδρου της χώρας Manuel Zelaya, εν μέσω Συνταγματικής κρίσης, ενώ προσπαθούσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με  τον υπουργό Ασφαλείας της Costa Rica, ο πρόεδρος της Ονδούρας  Manuel Zelaya, κατευθύνεται στην Costa Rica, όπου και ζητά πολιτικό άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβάν εντάσσεται στην προημερών απόφαση του Manuel Zelaya να απομακρύνει τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας, ο οποίος αρνήθηκε να υποστηρίξει νέο σχέδιο του συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας εξελέγη τον Ιανουάριο του 2006 για τετραετή θητεία, αλλά ξεκίνησε τις διαδικασίες για να ζητήσει την πρόωρη ανανέωση της θητείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δικαστήρια της χώρας έκριναν παράνομη την προσπάθεια αναθεώρησης του συντάγματος με τον τρόπο που προωθούσε ο Manuel Zelaya.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ονδούρα και την ανατροπή του προέδρου Zelaya  από το στρατό.

 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, καταγγέλλει το πραξικόπημα

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, κατήγγειλε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, όπου ο ομόλογος και σύμμαχός του, Manuel Zelaya, συνελήφθη  από στρατιώτες, καλώντας  παράλληλα  τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, να καταδικάσει  και ο ίδιος το πραξικόπημα.

«Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ένα πραξικόπημα,  όπως η Λατινική Αμερική γνωρίζει τόσο καλά εδώ και εκατό χρόνια, εναντίον ενός λαού και ενός προέδρου που επρόκειτο απλώς να διοργανώσει μία λαϊκή διαβούλευση», δήλωσε ο Chavez στο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Telesur, το οποίο έχει την έδρα του στο Καράκας.

«Πίσω από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς κρύβονται η ονδουριανή μπουρζουαζία, οι ευκατάστατοι, οι πλούσιοι που μετέτρεψαν την Ονδούρα σε μία δημοκρατία μπανανία, σε μία πολιτική, στρατιωτική και τρομοκρατική βάση της βορειο-αμερικανικής αυτοκρατορίας» «Η αυτοκρατορία των γιάνκηδων έχει πολλή σχέση με αυτό [με τις εξελίξεις στην Ονδούρα]. Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσει όπως εμείς την επίθεση αυτή όχι μόνο εναντίον της Ονδούρας αλλά και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής», συνέχισε ο Chavez.

Έκκληση Ομπάμα για ειρηνική επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Ονδούρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη σύλληψη από τους στρατιωτικούς του προέδρου της Ονδούρας και την απέλαση του από τη χώρα.

” Όπως έκανε και ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών την Παρασκευή, απευθύνω έκκληση προς όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους στην Ονδούρα να σεβαστούν τα δημοκρατικά ήθη, τους κανόνες δικαίου και τις αρχές του Δια-Αμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη”, αναφέρει ο πρόεδρος Obama σε ανακοίνωση του.

Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στην Ονδούρα και ζητά την απελευθέρωση του προέδρου Manuel Zelaya

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το πραξικόπημα, εναντίον του προέδρου της Ονδούρας Manuel Zelaya.

«Είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της συνταγματικής τάξης στην Ονδούρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Κοχούτ, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την κατάσταση στην Ονδούρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης