Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Θάνος Κολοβός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχωριστή θέση στη λίστα Κασιμάτη κατέχει ο Οικονομικός Επιθεωρητής, επικεφαλής στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μελάς. Στην κοινή γνώμη ο Δημήτρης Μελάς είναι γνωστός για τη δημόσια δράση του σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται μέσω των off shore εταιρειών. Έχει πλούσιο βιογραφικό και αρκετές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Επίσης έχει παραδώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το ένα πρόσωπο του Δημήτρη Μελά.

Το άλλο, σύμφωνα με τις ενυπόγραφες καταγγελίες που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr αλλά και των εισαγγελικών Αρχών, είναι πιο «σκοτεινό».

Σύμφωνα με την από 28 Μαΐου 2010 αναφορά του Νίκου Κασιμάτη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, είναι γνωστό στον ευρύτερο επιχειρηματικό κύκλο για παράνομες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς» των offshore, αδίστακτος εκβιαστής και μεγάλος συνωμότης. Ως ο άνθρωπος που συγκάλυψε τις «παρανομίες» συναδέλφων του από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, το 2008.


Η βίλα

Ο dr Δημήτρης Μελάς (είναι συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) χαρακτηρίζεται ως ο δάσκαλος των off shore εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ίδιος εμφανίζεται –κατά τον Κασιμάτη- να διαθέτει υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο οι οποίες λειτουργούν ως «όχημα» για να κρύβει την παρανόμως αποκτηθείσα περιουσία του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεικτικό της τεχνογνωσίας του Μελά, στις off shore εταιρείες ήταν η διαμεσολάβηση του για την αγορά από τον Κασιμάτη μιας υπεράκτιας εταιρίας έναντι 2.800 ευρώ.

Το 2007 ο κ. Μελάς αγόρασε έναντι 630.000 ευρώ μια πολυτελή βίλα στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μέσω δανείου από τράπεζα. Ωστόσο ως εγγύηση φέρεται να έδωσε ομόλογο, το οποίο είχε αγοράσει με μετρητά, χωρίς φυσικά να έγινε προσημείωση του ακινήτου για το δάνειο που πήρε.

Σύμφωνα με τον Κασιμάτη ο Μελάς εκτός από την βίλα, είχε στην κατοχή του ακόμη ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή αλλά ένα επίσης σπίτι σε νησί των Κυκλάδων. Ο καταγγέλλων λέει ότι για να μην αποκαλυφθεί η παρανομία του,  τα ακίνητα τα αγόραζε απευθείας από τις offshore εταιρείες που είχε στην κατοχή του. 

Όλα τα παραπάνω, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Μελά, το Φεβρούαριο του 2010, όταν  μιλούσε στον τύπο για τα ακίνητα που κατέχουν off shore εταιρείες και για τους ελέγχους που κάνει η υπηρεσία του ως «κυνηγός» των offshore. «Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε off shore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο. Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», έλεγε χαρακτηριστικά.

Το στερεοφωνικό και το χαρτοκιβώτιο

Εντυπωσιακά είναι τα όσα αναφέρονται στις ενυπόγραφες καταγγελίες για το μεθοδικό τρόπο δράσης του Μελά στο «βασίλειό» του στο ΣΔΟΕ. Ο Κασιμάτης λέει ότι είχε εγκαταστήσει ακόμη και ηχητικό σύστημα προκειμένου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους «πελάτες του» να ανεβάζει  την ένταση της μουσικής για να μην είναι δυνατή τυχόν καταγραφή των λεγομένων του από τον «πελάτη».

Ο Μελάς, σύμφωνα με την αναφορά του Κασιμάτη, απαιτούσε τα χρήματα που ελάμβανε από τους διάφορους επιχειρηματίες να τα τοποθετούν σε κοινό ανοιχτό χαρτοκιβώτιο. Αυτό γινόταν καθώς σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας να δηλώσει άγνοια και προσπάθεια συκοφάντησής του.

Τι απαντάει

Η zougla.gr επικοινώνησε –ως όφειλε- με τον Οικονομικό επιθεωρητή. Ακούστηκε ξαφνιασμένος και μας απάντησε: «Τον κύριο Κασιμάτη δεν τον γνωρίζω. Μάλλον με γνωρίζει από δημοσιεύσεις που έχω κάνει στον τύπο. Δεν ξέρω γιατί ξεκίνησε αυτή την ιστορία. Όσο για το ηχητικό σύστημα που αναφέρεται, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ήμουν ο μόνος επόπτης, ενώ έπρεπε να υπάρχουν τρείς, δεν έβγαινα καθόλου από μέσα, δεν έβλεπα κόσμο, απλώς αναλάμβανα τις υποθέσεις. Λέτε μέσα στο ΣΔΟΕ να είχα ηχητικό σύστημα; Δεν είναι σοβαρό αυτό. Το ΣΔΟΕ ήταν φυλασσόμενο. Όποιος έμπαινε άφηνε τα στοιχεία του. Ασχολούμαι με το Πανεπιστήμιο πιο πολύ. Τελείωσα το διδακτορικό το 2008. Έκανα μια έρευνα σε υπεράκτιες εταιρίες. Δεν υπάρχουν υπεράκτιες εταιρίες μετά 1-1-2009, με την έννοια να δημιουργήσεις. Έχω δημοσιεύσει και άρθρα στον τύπο. Είμαι γνωστός για την δραστηριότητά μου αυτή. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί με αναφέρει ο κ. Κασιμάτης στην αναφορά του. Αυτό το διάστημα που ήμουν στο ΣΔΟΕ ο κ. Κασιμάτης, απ’ ότι ξέρω, ήταν φυγόποινος. Αυτά μάλλον είναι συναδελφικά μαχαιρώματα. Το σπίτι στο Ωραιόκαστρο το πήρα επειδή έπρεπε να είναι ισόγειο, γιατί η γυναίκα μου έχει σοβαρό πρόβλημα, είχε κάνει μια μεγάλη επέμβαση. Το σπίτι είναι 10 ετών. Όταν το πήρα ήταν ημιτελές». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης