Τη… μεγαλοπρεπή άρνηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προσφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του κράτους, εισέπραξε η κυβέρνηση.  

«Η αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΝΠΕ επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας και να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάνοντας λόγο για μονομερή ενέργεια που πλήττει το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Μέχρι τότε, «οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», επισημαίνεται.
Ωστόσο, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο αισιοδοξίας για εύρεση λύσης, καθώς, όπως επισημαίνει, «η αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας».

«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι ήδη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητεί την απόσυρση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κάνοντας λόγο για ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις. Καλεί, παράλληλα, τα μέλη της να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου στις 7-9 Μαΐου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με ψήφισμα που έλαβε έπειτα από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, καταγγέλλει ως «απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Επιπλέον, κρίνει ως «μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας», κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνάντησης που προηγήθηκε. 
Για τον λόγο αυτό «καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».
Τέλος προαναγγέλλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δ. Μάρδας: «Αν εσείς χρειαστείτε αυτά τα χρήματα, μετά το 15θημερο-20ημερο, θα τα πάρετε πίσω»

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάρδας είχε κάνει λόγο για ρευστά διαθέσιμα ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να επενδυθούν σε ρέπος, εξηγώντας ότι συνολικά τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 5,5-6 δισ. ευρώ.
«Σας καλούμε να βάλετε τα κεφάλαιά σας σε λογαριασμό της ΤτΕ με επιτόκιο τουλάχιστον 2,5%», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκινώντας την εισήγησή του στο δ.σ. της ΚΕΔΕ.
«Αν τα χρειαστούμε, μπορούμε να τα δανειστούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, εξηγώντας πως «αν εσείς χρειαστείτε αυτά τα χρήματα, μετά το 15θημερο-20ημερο, θα τα πάρετε πίσω». Για ποσό, «λιγότερο από 10% της συμβολής σας τα παίρνετε αμέσως».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά ρίχνει τοποθέτηση αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση της απόφασης μεταφοράς των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου, δήμων και περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποτελεί πάγιο αίτημα των εταίρων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: 

Αντάρτικο δημάρχων για το άδειασμα των ταμείων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης