Αμέτρητες είναι οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου μήνα στον νομό Σερρών. Την παλιά λίμνη του Αχινού, θυμίζει ο κάμπος της Βισαλτίας με την ανατολική πλευρά του δήμου, να «πνίγεται» στα θολά νερά του Στρυμόνα που συνεχίζουν να έρχονται ορμητικά, από τη λίμνη Κερκίνη.

Η επέλαση του χιονιά, στη γειτονική Βουλγαρία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στον νομό, είχαν ως αποτέλεσμα ο Στρυμόνας να υπερχειλίσει και χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να καταστραφούν στους δήμους Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Βισαλτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας, Γιώργο Παναγή, περισσότερα από 11.000 στρέμματα σκεπάστηκαν την Τρίτη από τα νερά του Στρυμόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 60 από τα 300 ζώα που εγκλωβίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, έξω από τον Αχινό κοντά στα Ίβηρα. Τα νερά έχουν δημιουργήσει έναν υδάτινο «κλοιό» γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα. Οι προσπάθειας απεγκλωβισμού των ζώων συνεχίζονται.

«Δεν έχω πού να τα πάω, ζητώ τη βοήθεια όλων» δηλώνει ο κτηνοτρόφος της μονάδας Γιώργος Καραγκιόζης, ο οποίος φοβάται ότι τα ζώα που θα μείνουν στην κτηνοτροφική μονάδα, αν δεν πνιγούν, θα πεθάνουν από ασιτία.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιβήρων, Θεολόγος Βούσογλου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, βουλευτές και δήμαρχοι, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, «ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει το θέμα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ μας επεσήμανε ότι αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των αγροτών, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αρκεί οι αγρότες -στις δηλώσεις ΟΣΔΕ- να δηλώσουν τι προτίθεται να καλλιεργήσουν», συνέχισε.

Αυτή την ώρα ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με εκπροσώπους πολιτικών φορέων του νομού Σερρών, επισκέπτονται τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στον νομό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης