Έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται από τα δυτικά και αναμένεται να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στα πελάγη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Βροχές και χιόνια

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης βροχές και καταιγίδες επηρέασαν τη Δυτική Ελλάδα, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς επίσης και τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου. Στις περιοχές που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνονται εκείνες της Κεφαλλονιάς, αλλά και της Ηλείας, όπου από τις προηγούμενες ημέρες έχουν ήδη δεχθεί αρκετά χιλιοστά βροχόπτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ακούστε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό:

Πτώση της θερμοκρασίας και μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, 5 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 3 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, αλλά στην Ήπειρο η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, 10 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και τοπικά έως τους 18 βαθμούς στη Βόρεια Κρήτη, 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ γρήγορα θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με γρήγορη ενίσχυση σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η αλλαγή του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, αφού από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν, ενώ οι άνεμοι βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

Η πρόγνωση ανά περιοχή

Αττική

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά, θα έχει η Αττική.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ενώ βαθμιαία θα ενισχυθούν σε νότιους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες και παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα ορεινά θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν αναμένονται στη δυτική Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, ενώ το απόγευμα θα ενισχυθούν 4 με 6 και το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα με εξασθένηση τη νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 7 μποφόρ, ενώ το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα ασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται στην ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά-Εύβοια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Ο καιρός θα βελτιωθεί τη νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κρήτη, Κυκλάδες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία νότιοι 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ, ενώ τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα βόρεια βορειοανατολικοί, που γρήγορα θα στραφούν σε νότιους-νοτιοανατολικούς 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εικόνα από την παραλιακή στο ύψος της Βουλιαγμένης νωρίς το πρωί της Τρίτης


Kάμερα Πεντέλη


Δορυφορικός χάρτης Ευρώπης


Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας


Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν


Αμφίκλεια


Ηγουμενίτσα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης