Εκδηλώσεις μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (9R για το ιαπωνικό σεισμολογικό κέντρο) πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας, ανήμερα της 1ης επετείου από τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της ασιατικής χώρας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα πάντα σταμάτησαν στις 14:46 το μεσημέρι, τοπική ώρα Ιαπωνίας,(07:46 ώρα Ελλάδος). Τα δημόσια Μ.Μ.Ε. ακινητοποιήθηκαν με χιλιάδες πολίτες ανά την ιαπωνική επικράτεια να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τσουνάμι. Την ίδια στιγμή, σειρήνες ήχησαν σε όλο το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Kyodo News, οι σιδηροδρόμοι σε όλη τη χώρα ακινητοποιήθηκαν, την ώρα που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός έναν ακριβώς χρόνο πριν.

Η κυριότερη τελετή πραγματοποιείται στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο όπου θα δώσει και το παρόν ο Αυτοκράτορας της χώρας, Akihito καθώς και ο πρωθυπουργός, Yoshihiko Noda. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 78χρονος Akihito θα παρεβρεθεί στην εκδήλωση για 20 λεπτά περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τελικός απολογισμός της Αστυνομίας αναφέρει πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ανέρχεται στους 15.854 ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει τους 3.155, την ίδια στιγμή που περισσότερα από 370.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στις πληγείσες περιοχές, αφήνοντας λίγα λουλούδια και ανάβοντας κεριά για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Στην Ιουάκι Σίτι, 28 χλμ. μακριά από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, κάτοικοι της πόλης άναψαν κεριά, διαβάζοντας προσευχές.

Ορισμένοι μάλιστα έγραψαν μηνύματα στα γυάλινα δοχεία των κεριών, διαβάζοντας ευχές για ένα καλύτερο μέλλον.

Δείτε το video…

Περίπου 300 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στις 06:00 το πρωί, τοπική ώρα (23:00 το βράδυ του Σαββάτου, ώρα Ελλάδος) σε παραλία της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου στην επαρχία Μιγιάγκι προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα του τσουνάμι. Στη συγκεκριμένη πόλη, οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ορμητικά νερά ενώ η πλειοψηφία των κτηρίων καταστράφηκε.

«Προσεύχομαι, ελπίζοντας πως ο λαός της Ιαπωνίας δε θα ξεχάσει ποτέ την καταστροφή και θα τη θυμάται ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής του», αναφέρει ένας 20χρονος φοιτητής από το Τόκιο.

Χτύπησαν την καμπάνα 9.000 φορές!

Στον ναό της πόλης Ρικουζεντακάτα στην επαρχία Ιουάτε, όπου φυλάσσονται οι στάχτες 26 ανθρώπων, η ταυτότητα των οποίων δεν βρέθηκε ποτέ, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από τις 06:00 το πρωί.

Εκτιμάται πως 1.555 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο ιερέας του ναού, Koyo Kumagai, μιλώντας ενώπιον του ακροατηρίου, προσευχήθηκε για τους νεκρούς της πόλης, την ίδια στιγμή που η καμπάνα ήχησε πάνω από 9.000 φορές, παραπέμποντας στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Μαρτίου.

Δείτε το video…


Απομάκρυναν λεωφορείο-σύμβολο από κατεστραμμένη πόλη

Στην πόλη Ισινομάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, οι Αρχές απομάκρυναν το Σάββατο ένα λεωφορείο το οποίο βρισκόταν για έναν σχεδόν χρόνο πάνω στην οροφή ενός κτηρίου. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο λόγω του καιρού καθώς το χιόνι και οι δυνατοί άνεμοι ξύπνησαν μνήμες από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις 11 Μαρτίου του 2011 όταν και σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός.

Αρκετοί από τους πολίτες είχαν ζητήσει από τις Αρχές να αφήσουν το λεωφορείο στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να θυμίζει πάντα τη φυσική καταστροφή, ωστόσο εκπρόσωπος της επαρχίας τόνισε πως «η απομάκρυνση θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους να ξεχάσουν τις οδυνηρές στιγμές του τσουνάμι».

«Θα κρατήσουμε την πινακίδα κυκλοφορίας και θα συνεχίσουμε», δήλωσε κλαίγοντας ο πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκει το λεωφορείο.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε όλα τα δημόσια γυμνάσια της επαρχίας, με τους μαθητές να τιμούν τους τελειόφοιτους που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της αποφοίτησής τους. Η ιστορία ενός σχολείου στην επαρχία Μιγιάγκι, το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του τσουνάμι, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή αποφοίτησης, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων μαθητών, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου.

Ένας από τους μαθητές που γλύτωσε εκείνη την ημέρα, αποφάσισε να γίνει πυροσβέστης.

«Προσπάθησα να κάνω ό, τι μπορούσα για να σώσω τους συμμαθητές μου αλλά δεν τα κατάφερα. Θα δουλέψω σκληρά προκειμένου να βοηθήσω και να προστατέψω όλους αυτούς που έχουν ανάγκη», τόνισε ο Takahiro Miura.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Βιολί φτιαγμένο από συντρίμμια για τα θύματα του τσουνάμι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, 06:40
Ιαπωνία: Η ανθρώπινη θέληση νίκησε το τσουνάμι, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, 03:20

Συναυλία μνήμης για αυτούς που χάθηκαν

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι χάθηκαν εκείνη την ημέρα, όταν το τσουνάμι έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της νήσου Χονσού. Παρά την προετοιμασία των Αρχών, η μανία της φύσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τα κύματα να περνούν πάνω από τα ειδικά τείχη, 10 μέτρων ύψους, που υπήρχαν σε πόλεις και χωριά, πλημμυρίζοντας ολόκληρες περιοχές.

Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει από τις 09:00 το πρωί τοπική ώρα (02:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος) προγράμματα αφιερωμένα στα θύματα του τσουνάμι, συμπεριλαμβάνομένης συναυλίας από σεισμόπληκτη πόλη της επαρχίας Ιουάτε.

Την ίδια στιγμή, τα δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν το χρονικό της καταστροφής ενώ προβάλλονται ειδικά προγράμματα στα οποία περιγράφονται οι ιστορίες ανθρώπων που γλύτωσαν από τα ορμητικά νερά.

Καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών

Έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, τα σημάδια από το πέρασμα του τσουνάμι είναι εμφανή σε αρκετές περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της ασιατικής χώρας. Πάνω από 340.000 άνθρωποι ζουν σε προσωρινές κατοικίες στις επαρχίες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα, τις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Έρευνα του κρατικού ιαπωνικού καναλιού NHK αναφέρει πως το 1/3 των οικογενειών που ζουν σε προσωρινές κατοικίες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται στο μισό μετά τον καταστροφικό σεισμό. Παράλληλα, το 1/5 παραμένει χωρίς εργασία, γεγονός που έχει μεγάλη επίπτωση στην ψυχολογική κατάσταση τους. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, πάνω από το 25% των ερωτηθέντων αισθάνεται απομονωμένο, εκφράζοντας παράλληλα έντονους φόβους για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi.

Η έκκληση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα από την προβληματική εγκατάσταση, οδήγησε την κυβέρνηση να απομακρύνει περίπου 160.000 ανθρώπους σε μια απόσταση 20 χλμ. περιμετρικά του εργοστασίου.

Δείτε το video…

Τα παράπονα των πολιτών για την καθυστερημένη αποκατάσταση των ζημιών είναι έντονα, με τον πρωθυπουργό Yoshihiko Noda να βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των αστέγων στις πόλεις και τα χωριά όπου διέμεναν πριν την καταστροφή.

Σε ορισμένες παραθαλάσσιες πόλεις οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης είναι τόσο εκτεταμένες που οι τοπικές Αρχές έχουν δώσει εντολή για την πλήρη κατεδάφιση των κτηρίων και την ανέγερση νέων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός σεφ από την πόλη Οφουνάτο, η οποία υπέστη τεράστιες καταστροφές από το τσουνάμι.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αδυνατεί να επιστρέψει πίσω στην πόλη του καθώς τα προβλήματα είναι τεράστια και οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την, έστω και προσωρινή, επιστροφή των κατοίκων.

Δείτε το video…

Το σοκ στην οικονομία παραμένει

Τα προβλήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από το γεγονός πως η οικονομία της ασιατικής χώρας αδυνατεί ακόμα να «συνέλθει» από τις επιπτώσεις του τσουνάμι. Τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια. Το πρόσημο στις εξαγωγές παραμένει αρνητικό ενώ το ισχυρό γεν δεν επιτρέπει την αντιστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα άγγιξε τα 2.492,7 δισ. γεν (περίπου 25 δισ. ευρώ) ενώ μόνο τον Δεκέμβριο το έλλειμμα ανήλθε στα 205,1 δισ. γεν. (2,05 δισ. ευρώ). Όσον αφορά στις εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 12%, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση 2,7%.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Αυξήθηκε ο αριθμός των αυτοκτονιών, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012, 12:26
Ιαπωνία: Για πρώτη φορά έλλειμμα μετά το 1980, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012, 02:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης