Προς 21.480.000 δολάρια πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη το βράδυ της Τρίτης από τον οίκο «Christie» ένα διαμάντι από τα θρυλικά ορυχεία Γκολκόντα της Ινδίας. Το σπάνιο, άχρωμο διαμάντι, που ζυγίζει 76,02 καράτια και έχει μέγεθος όσο περίπου μια φράουλα, ανήκε στον Αρχιδούκα Ιωσήφ της Αυστρίας (1872-1962).

«Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ για ένα διαμάντι Γκολκόντα και τιμή ρεκόρ για ένα άχρωμο διαμάντι», εξήγησε ο Φρανσουά Κιουριέλ, διευθυντής του διεθνούς τμήματος κοσμημάτων του οίκου «Christie».

Πωλητής του διαμαντιού ήταν το αμερικανικό κοσμηματοπωλείο «Black Starr & Frost». Ο αγοραστής του θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ωστόσο στη συνέχεια γνωστοποιήθηκε πως ήταν ο Φρεντ Μουαουάντ, διεθνής αντιπρόσωπος με έδρα στο Ντουμπάι, τη Μέση Ανατολή και τη Γενεύη.

Πολλά από τα θεωρούμενα ιστορικά διαμάντια έχουν εξορυχτεί στην περιοχή Γκολκόντα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται:

  • «Hope Diamond» (Το διαμάντι της ελπίδας),
  • «Koh-i-Noor Diamond»,
  • «Darya-i-Nur» (Ωκεανός Φωτός),
  • «Orlov Diamond» και
  • το «Sanc Diamond».

Η εξόρυξη από τα ορυχεία Γκολκόντα, σταμάτησε τον 18ο αιώνα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης