Συνολικά 35 νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός μετά από την κατάρρευση οδογέφυρας η οποία βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από τη Γένοβα. Μεταξύ των νεκρών και ένα παιδάκι, ενώ επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Ιταλικές Αρχές σήμανε συναγερμός το μεσημέρι της Τρίτης όταν έγινε γνωστό το συμβάν. Εκείνη την ώρα πάνω στη γέφυρα κινούνταν αρκετά οχήματα με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τραγωδία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα 35 αυτοκίνητα και τρία φορτηγά. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,τα οχήματα έπεσαν από ύψος τουλάχιστον 50 μέτρων με τις Αρχές εκφράζουν φόβους πως οι νεκροί και οι τραυματίες θα αυξηθούν.

Η συγκεκριμένη γέφυρα χτίστηκε τη δεκαετία του 1960, βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Sampierdarena και Cornigliano, και έχει μήκος πάνω από ένα ένα χιλιόμετρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί εξαιτίας της κατάρρευσης.

Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα.

Το κομμάτι της γέφυρας που κατέρρευσε

Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι. 

«Μια τεράστια τραγωδία» μοιάζει να είναι η κατάρρευση της οδογέφυρας κοντά στη Γένοβα, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών.

«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

Παράλληλα θα μεταβεί στην Γένοβα και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

Με κόκκινο χρώμα το κομμάτι της κατάρρευσης

Παρακολουθήστε ζωντανή εικόνα από το σημείο:

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα ιταλικά.

Όπως αναφέρει η La Repubblica, το τμήμα που έχει καταρρεύσει, μήκους αρκετών δεκάδων ίσως και εκατοντάδων μέτρων, περνά πάνω από πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οι Αρχές επισημαίνουν πως εδώ και ώρες βρέχει αδιάκοπα στην περιφέρεια της Λιγουρίας με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμό. Σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατασκευαστικό λάθος. Μαρτυρίες αναφέρουν πως στην περιοχή έπνεε πολύ δυνατός άνεμος και η γέφυρα ταλαντευόταν. 

Στην γέφυρα γίνονταν κατά καιρούς εργασίες

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου – βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

«Η κατάρρευση μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι. στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με μαρτυρίες»,μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.

«Αδύνατον να προβλεφθεί το δυστύχημα» 

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια, δήλωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της ASPI, της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου.

Η ASPI είναι θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου Atlantia που ελέγχεται από την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπένετον. Η ASPI έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που κατέρρευσε.

«Η κατάρρευση ήταν ξαφνική και απρόβλεπτη. Η γέφυρα παρακολουθείται διαρκώς, περισσότερο και απ’ όσο προβλέπει ο νόμος», είπε ο Στέφανο Μαριλιάνι, ο διευθυντής της ASPI για την περιοχή της Γένοβας. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούμε επικίνδυνη τη γέφυρα», πρόσθεσε.

Συλλυπητήρια από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό».

Δεν υπάρχει Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την κατάρρευση οδογέφυρας στη Γένοβα. Η Πρεσβεία επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή.

Δείτε το βίντεο που τράβηξε οδηγός με το κινητό του την ώρα της κατάρρευσης. Ο οδηγός φωνάζει «ω θεέ μου»:

Οι πρώτοι τραυματίες δέχονται βοήθεια από τα σωστικά συνεργεία:

Εικόνες από ελικόπτερο:

Πληροφορίες από La Repubblica

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης