Κορίτσια που παίζουν στην παραλία, καλλωπισμός γυναικών σε κομμωτήρια και… νυσταγμένους κουμπιουτεράδες είναι ορισμένες μόνο από τις εικόνες της καθημερινότητας στη Β. Κορέα, που κατέγραψε με τον φακό του ένας φωτογράφος από τη Σιγκαπούρη.

Ο Aram Pam ταξίδεψε το 2013 στη Β. Κορέα, ανακαλύπτοντας με έκπληξή του την ευχάριστη πλευρά της καθημερινότητας σε μια χώρα, για την οποία υπάρχουν πλήθος αναφορών περί… κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρού επισιτιστικού προβλήματος κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί πως περίμενε να βρει μια χώρα, «όπου ο λαός είναι δυστυχισμένος». Αντιθέτως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας dailymail, «ανακάλυψα με έκπληξη μου μια “χαρούμενη” χώρα, με φυσιολογικούς ανθρώπους».

Ανάμεσα στα θέματα που «απαθανάτισε» με τον φωτογραφικό του φακό ο Aram Pam, ήταν αγορές γεμάτες ζωή, πάρκα αναψυχής δυτικού τύπου και απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έτοιμες για σπορά. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, έχει ήδη επισκεφτεί δύο φορές τη Β. Κορέα και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το τρίτο του ταξίδι το προσεχές φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κομμωτήριο στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ

Καταναλωτικά αγαθά όπως ηλεκτρικοί μάγειρες ρυζιού και κουζινικά σκεύη μέσω... Κίνας

Καλοντυμένοι άνδρες τρώνε παγωτό εν μέσω λιακάδας. Συνηθισμένη εικόνα σύμφωνα με τον Aram Pan στις μεγάλες πόλεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας

Απουσία κυκλοφοριακού σε λεωφόρο που καταλήγει στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ

«Ορισμένοι φίλοι μου αναφέρουν πως ό, τι έχω δει είναι ψεύτικο και πως ό, τι έχω φωτογραφήσει, αποτελεί μια αυταπάτη. Ωστόσο, όσο πιο πολύ φέρνω στο νου μου αυτά τα λόγια, τόσο συνειδητοποιώ πως δεν βγάζει νόημα. Πως είναι δυνατόν κάποιος να δημιουργήσει ψεύτικα χωράφια με καλαμπόκια, τα οποία εκτείνονταν μέχρι εκεί που χάνεται το μάτι σου και να ενορχηστρώσει καθημερινά τον τρόπο ζωής χιλιάδων ανθρώπων» επεσήμανε.

Χαρούμενες στιγμές στην παραλία

Το Θαλάσσιο Πάρκο 'Munsu' στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Τα εγκαίνια έγιναν το 2013

Σταθμός του Μετρό στην Πιονγκγιάνγκ

Απέραντες καλλιέργειες με καλαμπόκι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της dailymail, o τωρινός ηγέτης της Β. Κορέας Kim Jong-un είχε εξαγγείλει τον Ιούνιο του 2013 σειρά ενεργειών για την ενίσχυση του τουρισμού με απώτερο στόχο την αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε δώσει εντολή για τη ριζική μετατροπή του βιομηχανικού λιμανιού Γονσάν σε σύγχρονη παραθαλάσσια τουριστική πόλη.

Τα αγάλματα της δυναστείας των Kim: Kim II-sung και Kim Jong-il

Άποψη της Πιονγκγιάνγκ από το ξενοδοχείο 'Yanggakdo Hotel'

Πρωινό στην πρωτεύουσα

Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα: Επιστροφή εργαζομένων στα σπίτια τους. Η ηρεμία κυριαρχεί

«Στόχος μας αποτελεί η τοποθέτηση της Β. Κορέας στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως» είχε μεταδώσει το 2013 η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας.

«Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω άδεια»

Σε αντίθεση με πληθώρα τουριστών, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη χώρα στο παρελθόν, ο Aram Pam δεν χρειάστηκε να κρύψει τη φωτογραφική μηχανή και την κάμερα, όταν εισήλθε στο εσωτερικό της Β. Κορέας. Όπως ανέφερε, το μόνο που έκανε ήταν να ζητήσει την απαραίτητη άδεια.

«Η Β. Κορέα μού είχε κινήσει την περιέργεια για πολλά χρόνια. Ο μέσος άνθρωπος είναι πιθανόν να έχει δει περισσότερες φωτογραφίες για το Διάστημα παρά για τη Β. Κορέα. Αποτελεί ένα από εκείνα τα μεγάλα μυστήρια που ήθελα να εξερευνήσω προσωπικά και κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως αυτό είναι πιθανό» είπε.

Έτσι, χωρίς να χάσει περαιτέρω χρόνο, ξεκίνησε το 2012 να οργανώνει το ταξίδι του. Ζήτησε γραπτή άδεια ώστε να πραγματοποιήσει ένα φωτογραφικό οδοιπορικό.

Το όρος Κουμγκάνγκ (1638 μ.)

Ηλιόλουστο απόγευμα στην πόλη Καεσόνγκ, πολύ κοντά στη βιομηχανική ζώνη

Το πιο παράξενο παραδοσιακό έδεσμα: Ψημένη αχιβάδα με... βενζίνη

Ηλιοβασίλεμα στην εξοχή

«Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να λειτουργήσω σαν κατάσκοπος, καθώς δεν επιθυμούσα να έρθω αντιμέτωπος με προβλήματα. Έστειλα πλήθος γραπτών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαξ, βρίσκοντας τις απαραίτητες διευθύνσεις μέσω Διαδικτύου. Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαίνεται. Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο, μπορεί να τις βρει. Κάποια ημέρα, έλαβα απάντηση και στη συνέχεια συναντήθηκα μ’ έναν αντιπρόσωπο. Αύτο ήταν! Τελικά, ήταν πολύ πιο εύκολο από όσο περίμενα!» πρόσθεσε.

Ανάμεσα πάντως στους… επικριτές του φωτογράφου από τη Σιγκαπούρη είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι φωτογράφισε αυτά που ήθελε το κομμουνιστικό καθεστώς να απαθανατίσει με τον φακό του. Ο ίδιος πάντως ο Aram Pan δεν διστάζει να παραδεχτεί πως το δεύτερο ταξίδι του στη Β. Κορέα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την κρατική εταιρεία «DPR Korea Tourism», γραφείο της οποίας εδρεύει στη Μαλαισία. Ωστόσο, αναφέρει πως «το να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ψέμα σε τόσο μεγάλη κλίμακα σημαίνει πως οι οργανωτικές ικανότητες της Β. Κορέας ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες κάθε ανεπτυγμένης χώρας».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Τιμή και δόξα στην «Τρίτη Ηλικία», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013, 09:08

Γυμναστικές επιδείξεις στην Πιονγκγιάνγκ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 02:11

Dennis Rodman feat. Kim Jong-un… reload!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 18:42

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης