Απερρίφθη από το ισπανικό κοινοβούλιο το αίτημα της ηγεσίας της Καταλονίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας της περιοχής στις 9 Νοεμβρίου. Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση, 299 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 47 υπέρ και ένας απείχε.

Όλα τα μεγάλα ισπανικά κόμματα, περιλαμβανομένου του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, ήταν αντίθετα στο αίτημα, ενώ υπέρ του αιτήματος ψήφισαν το Βασκικό εθνικιστικό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, είχε προειδοποιήσει ότι ένα δημοψήφισμα θα επέφερε την «οικονομική καταστροφή» τόσο της Ισπανίας, όσο και της Καταλονίας.

Στην ομιλία του ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια ότι στην Καταλονία υποφέρουν», σημείωσε, ενώ για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Καταλονίας υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι η Καταλονία δεν έχει μπει σε αδιέξοδο, αλλά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος δεν παρέστη στη συζήτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Θα αναζητήσουμε το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο. «Κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν σαν το τέλος του ζητήματος, αλλά ως πρόεδρος της Καταλονίας τους λέω ότι δεν είναι αυτό το τέλος», είπε.

Το δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου με διπλό ερώτημα. Το πρώτο θα έχει ως εξής: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης