Οι δυο μεγαλύτερες ιταλικές πολιτικές παρατάξεις -της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς- ζητούν επίμονα από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να επανεκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδουν όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συνομιλία του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, ο Ναπολιτάνο θα δεχτεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα πει ναι στην πρότασή μας, που έχει ως κύριο σημείο αναφοράς το εθνικό συμφέρον» δήλωσε πριν από λίγο η βουλευτής της μπερλουσκονικής Κεντροδεξιάς Νούντσια Ντε Τζιρόλαμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την προοδευτική παράταξη, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ναπολιτάνο». Το Κίνημα Πέντε Αστέρων συνεχίζει να στηρίζει τον υποψήφιό του, τον νομικό Στέφανο Ροντότα. «Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα επανεκτιμήσουμε την πραγματικότητα» εξήγησε από την πλευρά της η Ρομπέρτα Λομπάρντι, εκπρόσωπος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο στη Βουλή της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τις περασμένες εβδομάδες ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επανεκλογής του, με αναφορά και «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του, που αφορούν πρώτα απ’ όλα την ημερομηνία γέννησής του».

Μέχρι στιγμής (ώρα 13.50 Ιταλίας), με καταμετρημένες τις 740 από τις 1.007 ψήφους: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

445 Λευκά
210 Ροντότα
20 Ναπολιτάνο
17 Άκυρα

Είναι δεδομένο ότι δεν θα προκύψει Πρόεδρος ούτε από την 5η ψηφοφορία.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης