Δεκατρείς ξένοι υπήκοοι είναι ανάμεσα στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά λιβανέζικου εστιατορίου σε ένα τμήμα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου στεγάζονται πολλές διπλωματικές αποστολές. «Δεκατρείς αλλοδαποί και τρεις Αφγανοί σκοτώθηκαν στη σημερινή επίθεσης αυτοκτονίας» είπε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει “άμεσα” τις εθνικότητες των θυμάτων.

Τέσσερις από τους νεκρούς είναι γυναίκες, είπε από την πλευρά του ο Αφγανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται τέσσερις πολίτες που εργάζονται στον ΟΗΕ, οι οποίοι μπορεί να ήταν κοντά στον τόπο της επίθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Άρης Γαϊτάνης. Eπιπλέον τρία από τα θύματα είναι στελέχη του ΟΗΕ. «Τρία μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με έναν αριθμό ατόμων άλλων διεθνών οργανισμών, έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαρχάν Χακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας ότι « προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να είναι μεταξύ των νεκρών και προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση όλων των εργαζομένων στη περιοχή». Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι δύο στελέχη του προσωπικού της UNICEF, ένας Πακιστανός και ένας Αμερικανός, είναι μεταξύ των τεσσάρων εργαζόμενων του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν αλλά την πληροφορία δεν επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Ένας άλλος δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μεταξύ των νεκρών αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το ΔΝΤ.

Η βρετανική πρεσβεία ανέφερε επίσης ότι διερευνά αναφορές ότι ένας Βρετανός υπήκοος είναι μεταξύ των νεκρών. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Το λιβανέζικο εστιατόριο, με την επωνυμία «Η Ταβέρνα του Λιβάνου», είναι ένας δημοφιλής τόπος συνάθροισης των ξένων αλλά και των εύπορων ντόπιων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Νορβηγική πρεσβεία. Ο λιβανέζος ιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Αφγανιστάν είναι μεταξύ των νεκρών της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε εστιατόριο της Καμπούλ επιβεβαίωσε το ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

« Μόλις μάθαμε ότι ο αγαπημένος φίλος και συνάδελφος Ουαμπέλ Αμπντάλα, ο εκπρόσωπος μας στο Αφγανιστάν , σκοτώθηκε σε επίθεση σε ένα εστιατόριο στην Καμπούλ, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους », δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτή είναι μια τραγική είδηση» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Ο 60χρονος λιβανέζικης καταγωγής Ουαμπέλ Αμπντάλα είχε ηγετική θέση καθώς ήταν εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2008. Ήταν στέλεχος του ΔΝΤ από το 1993 και έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
Συνολικά 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν κατά ενός λιβανέζικου εστιατορίου σε συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας όπου στεγάζονται πολλές διπλωματικές αποστολές.

Το λιβανέζικο εστιατόριο, με την επωνυμία «Η Ταβέρνα του Λιβάνου», είναι ένας δημοφιλής τόπος συνάθροισης των ξένων αλλά και των εύπορων ντόπιων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Νορβηγική πρεσβεία.











Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης