Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» του Ισραήλ στις 8 Ιουλίου, που έχει στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα και να καταστρέψει τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ αυτών, οι 61 έχασαν τη ζωή τους μετά τη διακοπή της εκεχειρίας την περασμένη Τρίτη και την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων στο Κάιρο. Το τελευταίο 48ωρο συνεχίζεται το λουτρό αίματος. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων τριών διοικητών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και πολλών παιδιών, σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις διοικητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, έχασαν τη ζωή τους κατά τον βομβαρδισμό ενός κτηρίου στη Ράφα, όπου επίσης έπεσαν νεκροί άλλοι επτά άνθρωποι.

Παράλληλα, δύο επιδρομές που σημειώθηκαν στην Μπέιτ Λάχια και στη Γάζα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους που παρευρίσκονταν σε μια κηδεία. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τα τρία τέταρτα των 2.078 Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί συνολικά από την 8η Ιουλίου είναι άμαχοι πολίτες.

Από την ισραηλινή πλευρά, τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρίψη ρουκετών και 64 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, περιλαμβανομένων πέντε από «φίλια πυρά».

Εκτέλεσαν 18 άνδρες στη Γάζα ως συνεργάτες του Ισραήλ

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή συνολικά 18 άνδρες εκτελέσθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορούμενοι ότι συνεργάσθηκαν με το Ισραήλ.

Εξ αυτών, έξι εκτελέσθηκαν δημοσίως από άνδρες που φορούσαν τη στολή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του ένοπλου σκέλους της Χαμάς, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτές οι έξι εκτελέσεις έγιναν ενώπιον εκατοντάδων πιστών την ώρα που έβγαιναν από το μεγαλύτερο τζαμί της Γάζας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Τουλάχιστον άλλοι 11 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς που έπεσαν κοντά στην έδρα της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τον ιστότοπο Majd που πρόσκειται στη Χαμάς. Ακόμη ένας εκτελέσθηκε σε μια κοντινή πλατεία.

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπληξε συναγωγή

Παράλληλα, ρουκέτα που εβλήθη από τη Γάζα έπληξε μία συναγωγή στην πόλη Ασντότ του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της βραδινής προσευχής εν όψει του εβραϊκού Σαββάτου. Η Χαμάς εκτόξευσε την Παρασκευή περισσότερες από 25 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από τη μεριά του, πραγματοποίησε την Παρασκευή 25 αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.

Παρατηρητές στη Γάζα θέλει να στείλει ο ΟΗΕ

Την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γάζα προβλέπει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με την έκκληση για διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Το προσχέδιο φέρεται επίσης να καλεί σε άρση του αποκλεισμού στη Γάζα και παράδοση του ελέγχου της στην Παλαιστινιακή Αρχή αντί της Χαμάς.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης