Διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη έκβαση του χθεσινού ιταλικού δημοψηφίσματος, η οποία δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την αναμενόμενη προσφυγή στις κάλπες -προσεχώς- για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης εστίασαν στη «μεγάλη ήττα» του Ρέντσι, σε ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε μόνος του, η έκβαση του οποίου απεδείχθη «καταστροφική» για τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε παρακάτω τι σχολιάζουν τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία:

ΒΒC: Ιταλικό δημοψήφισμα – Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παραιτείται έπειτα από καθαρή ήττα στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το BBC, χθες «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κοιμήθηκαν. Η αγωνία για την Ιταλία αποτέλεσε ένα όχι και τόσο ”μαλακό μαξιλάρι” για τους ίδιους και πολλοί ανησυχούν. Ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες. Αυτό διότι ο Ρέντσι ήταν ο μοναδικός αριστερός στην Ευρώπη που είχε ένα όραμα για το μέλλον της Ευρώπης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

RT: O Ιταλός πρωθυπουργός αναγνώρισε την ήττα του, σχεδιάζει να παραιτηθεί έπειτα από το αποφασιστικό «όχι» στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση. Η αναλύτρια του RT Paula Slier που μίλησε με ψηφοφόρους στη Ρώμη σχολίασε τα εξής: Τα media μπορεί να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα ως προσωπική ήττα, μία άρνηση να δοθεί στον Ρέντσι ψήφος εμπιστοσύνης… Ωστόσο, είναι κάτι πιο συμβολικό… Θα μπορούσε να είναι μια ψήφος κατά της Ε.Ε. και των πολιτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη…

Guardian: Η Ιταλία παραπαίει, καθώς η ήττα στο δημοψήφισμα οδήγησε σε παραίτηση του Ρέντσι. Σύμφωνα με τον βρετανικό «Guardian» ο Ιταλός πρόεδρος δεν αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αλλά να τοποθετήσει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Οι Πιερ Κάρλο Πάντοαν (υπ. Οικονομικών), Ντάριο Φραντσεσκίνι (υπ. Πολιτισμού) και Πιέτρο Γκράσσο (πρόεδρος της Γερουσίας) είναι τα επικρατέστερα ονόματα.

Reuters: Ευρώ και μετοχές ολισθαίνουν έπειτα από το «όχι» στο δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι… Σε χαμηλό 20 μηνών διολίσθησε το ευρώ τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αποφεύγουν πιο ριψοκίνδυνες κινήσεις μετά την ανακοίνωση Ρέντσι ότι θα παραιτηθεί, στον απόηχο της ήττας στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.

Associated Press: Ο Ρέντσι παραιτείται, οι Ιταλοί λαϊκιστές κυνηγούν γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με το AP, «ψηφίζοντας όχι, οι Ιταλοί επέπληξαν τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και γενικότερα το κατεστημένο, που είχαν σθεναρά υποστηρίξει το δημοψήφισμα. Η νίκη της μη καθεστηκυίας τάξης, η οποία τρομάζει τους επενδυτές, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε κάποια βήματα στη μείωση του μεγάλου ποσοστού ανεργίας των νέων και τη στιγμή που οι ιταλικές τράπεζες έχουν μεγάλη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης».



Ιταλικά μέσα

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σχετικά με το δημοψήφισμα και τη συντριπτική ήττα του Ματέο Ρέντσι.

La Stampa: «Η χιονοστιβάδα του ΟΧΙ, Ρέντσι: Παραιτούμαι»

Corriere della Sera: «Το κύμα του ΟΧΙ, ο Ρέντσι φεύγει»

Libero: «Ο Ρέντσι ετοιμάζει βαλίτσες»

La Verita: «Η Ιταλία έκανε έξωση στον Ρέντσι, η μπάλα τώρα στον Ματαρέλα»

La Gazzeta del Mezzogiorno: «Το δημοψήφισμα συγκλονίζει τον Ρέντσι»

IL GAZZETTINΟ: «Θριαμβεύει το ΟΧΙ, συγκλονισμένος ο Ρέντσι»

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης