Πριν από 20 ημέρες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενη επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε Τούρκος δημοσιογράφος.

Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης Doğan TV, η ανταποκρίτριά της στην Άγκυρα Hande Fırat είπε πως οι υπηρεσίες ασφάλειας της Τουρκίας -ΜΙΤ είχαν προειδοποιήσει εδώ και 20 ημέρες με επιστολή τους όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για «αναμενόμενο πλήγμα τρομοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανταποκρίτρια πρόσθεσε πως στους ενδεχόμενους στόχους περιλαμβανόταν και το διεθνές αεροδρόμιο.

Τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις τρομοκράτες ήταν ξένος, δήλωσαν πηγές της προεδρίας της Τουρκίας στο Κυπριακό Πρακτορείο.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Μιλλιέτ» γράφει σήμερα ότι και οι τρεις είναι από το Τατζικιστάν, ενώ η «Χουριέτ» υποστηρίζει πως ο ένας ήταν Τσετσένος ρωσικής καταγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μέσα σε μερικές μέρες θα ολοκληρώσουν τις έρευνες και θα ανακοινώσουν τις ταυτότητες των δραστών. Έδωσε, μάλιστα, και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις επιθέσεις, λέγοντας ότι οι τρομοκράτες κρατώντας μακρύκαννα όπλα «πυροβολούσαν στην τύχη» μπαίνοντας στο αεροδρόμιο.

Ανέφερε, ακόμη, πως όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τον έλεγχο της αστυνομίας, γύρισαν και έβγαλαν από τη βαλίτσα τα όπλα και πυροβολώντας εναντίον των ανθρώπων της ασφάλειας μπήκαν μέσα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν στο αεροδρόμιο οι δύο έλεγχοι ασφάλειας «Χray» και ίσως πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα για επιθέσεις από έξω.

«Θα αυξήσουμε τη δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας μας έξω» ανέφερε.

Η εφημερίδα «Μιλλιέτ» δημοσιεύει φωτογραφίες των τριών δραστών, οι οποίοι είναι ντυμένοι με τα μπουφάν τους. Αναφέρει ότι ένας αστυνομικός όταν είδε τον έναν δράστη ντυμένο με μπουφάν, πήγε και του ζήτησε ταυτότητα και τότε αμέσως εκείνος πυροβόλησε τον αστυνομικό.

Οι άλλοι δύο τρομοκράτες μπήκαν τότε μέσα, πυροβολώντας σε διαφορετικέ κατευθύνσεις.

Ο τρίτος κατευθύνθηκε προς το πολυώροφο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Ο δράστης που μπήκε στο νότιο μέρος του αεροδρομίου πυροβολήθηκε από αστυνομικό και έπεσε στο πάτωμα, χάνοντας το όπλο του.

Ο αστυνομικός τον πλησίασε για να δει αν ήταν νεκρός. Όταν κατάλαβε όμως ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, απομακρύνθηκε αμέσως.

Όταν τα πυροδότησε, ο κόσμος έτρεχε ήδη να απομακρυνθεί και έτσι αυτό βοήθησε ώστε να υπάρξουν λιγότερα θύματα.

Σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ», ο αστυνομικός αυτός είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Όπως είπε, τον πυροβόλησε 5-6 φορές, τον έριξε στο έδαφος και μετά ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο αστυνομικός χαρακτηρίστηκε ήρωας από τα τουρκικά Μέσα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε πως όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι η επίθεση έγινε από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. «Έχουμε στοιχεία και μάρτυρες στα χέρια μας, αξιολογούνται όλα με προσοχή. Συνεχίζεται η έρευνα» ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η πραγματική καταστροφή δεν είναι η τρομοκρατική επίθεση, αλλά το να προδώσεις τους στόχους σου. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό» είπε και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα ισλαμικό ή ανθρώπινο σε αυτές τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων».

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ/hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης