Η Τουρκία και η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο έντονων πιέσεων, στην προσπάθεια των Βρυξελλών να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση, αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Ντάνας», επικαλούμενη ξένες διπλωματικές πηγές.

Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις θα βρεθεί σύντομα η Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα ​«Ντάνας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στην Τουρκία και σε όσες χώρες γειτονεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές (Λίβανος, Ιορδανία), προκειμένου να δημιουργήσουν καταυλισμούς, όπου θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες μέχρι τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην πατρίδα τους. Η δεύτερη φάση των πιέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχει στόχο την Ελλάδα» ανέφερε διπλωμάτης του πρωθυπουργικού γραφείου της βαλκανικής χώρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Σχετικά με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, η πηγή της εφημερίδας είπε ότι δεν θα ασκηθούν τόσο μεγάλες πιέσεις, ενώ η συμμετοχή τους στην επίλυση του προσφυγικού θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητές τους και θα περιοριστεί στη φιλοξενία μερικών χιλιάδων προσφύγων. Ειδικότερα για τη Σερβία προβλέπεται η φιλοξενία 5.000 έως 6.000 προσφύγων.

Προσεχώς… κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων

Στο ίδιο δημοσίευμα, η «Ντάνας» -επικαλούμενη πηγές διεθνών οργανισμών που χειρίζονται το προσφυγικό- αναφέρει ότι μέσα στην άνοιξη η Ευρώπη θα κλείσει σταδιακά τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μεγαλύτερες πιέσεις θα ασκηθούν στην Τουρκία και σε όσες χώρες γειτονεύουν με τις εμπόλεμες περιοχές» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας​«Σε πρώτη φάση θα κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες από το Ιράκ, στη συνέχεια για αυτούς από το Αφγανιστάν και τέλος θα απαγορευτεί και η είσοδος όσων προέρχονται από τη Συρία» αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η Κροατία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων για όλους τους πρόσφυγες, θα έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αφού η εκτίμηση είναι ότι το 2016 περίπου 1,2 εκατ. πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης