Δεν πίστευε στα μάτια της μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία, όταν βρήκε ένα ξεθωριασμένο κομμάτι χαρτί στην τσέπη παντελονιού που είχε αγοράσει από την αλυσίδα Primark.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυλιγμένο γύρω από μια ταυτότητα φυλακισμένου, το σημείωμα πάνω στο κιτρινισμένο χαρτί μαρτυρούσε τις απάνθρωπες συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας ενός κρατούμενου σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Κίνας, ο οποίος καλείται -όπως και χιλιάδες άλλοι τρόφιμοι ανά την κινεζική επικράτεια- να κατασκευάζει ρούχα προς εξαγωγή σε χώρες της πλούσιας Δύσης.

Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια… δουλειές με τον Κινεζικό Δράκο, ο οποίος συνεχίζει τις προσπάθειες για να πιάσει το «10» το καλό της ανάπτυξης, έχοντας παγιωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου ως η νέα ανερχόμενη υπερδύναμη μετά την επίδειξη… ισχύος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Εργαζόμαστε 15 ώρες την ημέρα και τρώμε φαγητό, ακατάλληλο ακόμη και για γουρούνια και σκύλους. Είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σαν βόδια» ανέφερε το χειρόγραφο σημείωμα στα κινεζικά, με τον τρόφιμο να καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα εργοστάσια… κάτεργα!

Ένα παντελόνι με… ιστορία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κάρεν Ουισίνκα, μόλις διάβασε το σημείωμα, πάγωσε. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της σε βρετανικά ΜΜΕ, έδωσε περίπου 10 λίρες (12,50 ευρώ) προκειμένου να αγοράσει το παντελόνι κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Μπέλφαστ το 2011 (Β. Ιρλανδία).

Το σημείωμα στο παντελόνιΤο ρούχο «ξεχάστηκε» μέσα στην ντουλάπα, καθώς το φερμουάρ βγήκε ελαττωματικό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κάρεν το εντόπισε ανάμεσα σε στοίβες παντελονιών και η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν έπεσε στα χέρια της το σημείωμα. Μόλις βρήκε κάποιον να της το μεταφράσει, απευθύνθηκε στη Διεθνή Αμνησία.

«Σοκαρίστηκα όταν βρήκα το σημείωμα και την ταυτότητα και ακόμη περισσότερο όταν ανακάλυψα ότι το παντελόνι είχε κατασκευαστεί σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας» τόνισε.

«Είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύσουμε τη γνησιότητα του σημειώματος, όμως φοβόμαστε ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου» δήλωσε από τη μεριά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία, Πάτρικ Κόριγκαν.

«Πόντιος Πιλάτος» η Primark

Η Primark πάντως αρνήθηκε ότι παραγγέλνει ρούχα κατασκευασμένα με καταναγκαστική εργασία, τονίζοντας ότι «έχει περάσει πολύς καιρός» από την αγορά του παντελονιού.

«Εξευτελιστικές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας»Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο παντελόνι πουλιόταν στη Βόρεια Ιρλανδία ως τον Οκτώβριο του 2009. «Μας φαίνεται παράξενο ότι το σημείωμα ήρθε στο φως μόλις πρόσφατα ενώ αυτά τα παντελόνια πουλιόντουσαν πριν από τέσσερα χρόνια».

Από το 2009 μέχρι σήμερα, το τμήμα δεοντολογίας της εταιρείας έχει πραγματοποιήσει εννέα ελέγχους στον προμηθευτή που κατασκεύασε το ρούχο και δεν εντόπισε την ανάμειξη κανενός φυλακισμένου ή αναγκαστικής εργασίας. Ο εκπρόσωπος της Primark όμως πρόσθεσε ότι «η εταιρεία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της προς τους εργάτες που τροφοδοτούν την προσφορά» και γι’ αυτό και ξεκίνησε λεπτομερή έρευνα.

«Αναγκασμένος να εργάζομαι εξαντλητικά ωράρια»Παράλληλα, εξετάζει τα στοιχεία δύο ακόμη υποθέσεων, που προέκυψαν πρόσφατα στην Ουαλία. Σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, γυναίκες βρήκαν απελπισμένες εκκλήσεις ραμμένες στις ετικέτες φορεμάτων που αγοράστηκαν σε υποκατάστημα της Primark στο Σουόνσι. Το ένα ανέφερε «αναγκασμένος να εργάζομαι εξαντλητικά ωράρια» και το άλλο «εξευτελιστικές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας».

Η Primark εξέφρασε υποψίες για τη γνησιότητα των σημειωμάτων καθώς, όπως λέει, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, τη στιγμή που τα δύο παντελόνια κατασκευάζονται σε δύο διαφορετικές χώρες, οι οποίες απέχουν «πολλές χιλιάδες μίλια μεταξύ τους».

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική μέσω των φθηνών τιμών με τις οποίες πουλάει τα προϊόντα της. Για την ιστορία, ήταν μια από τις πολυεθνικές που προμηθευόταν ρούχα από κλωστοϋφαντουργίες στο κτήριο Ράνα Πλάζα του Μπανγκλαντές, το οποίο μετατράπηκε σε τάφο για περισσότερους από 1.000 εργάτες, όταν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος τον Απρίλιο του 2013.

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης

Διαβάστε επίσης:
Τρία χρόνια σκλάβος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, 17:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης