Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται μετά την νέα επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και πλησίον του προεδρικού Μεγάρου. Ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, αντηλλάγησαν πυροβολισμοί, ένας εκ των τρομοκρατών και ένας αστυνομικός έπεσαν νεκροί.

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη στην ένοπλη επίθεση που έγινε αργά το βράδυ στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), δήλωσε ότι ένας από τους «μαχητές» του πραγματοποίησε την επίθεση.Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την ένοπλη επίθεση στο κέντρο του Παρισιού χθες που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο σοβαρά, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε την ταυτότητα του ενός δράστη, λέγοντας ότι πρόκειται για τον μαχητή του Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος, 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την “ριζοσπαστικοποίησή” του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την “ριζοσπαστικοποίησή” του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι εξαιρετικά προσεκτική και επισημαίνει πως είναι πολύ νωρίς έτσι ώστε να διευκρινιστούν τα κίνητρα της επίθεσης.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών είπε χθες ότι δεν πέθανε δεύτερος αστυνομικός στην επίθεση που έγινε στο κέντρο του Παρισιού, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εκτός από τον αστυνομικό που έχασε τη ζωή του επιτόπου από τον ένοπλο, δύο ακόμα αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Ένα αυτόματο όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πιέρ-Ανρί Μπραντέ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι “ο τρομοκρατικός κίνδυνος” στη χώρα παραμένει υψηλός.

Ο Μπραντέ είπε ότι η επίθεση με πυροβολισμούς ξεκίνησε λίγο μετά της 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας. “Αμέσως εξήλθε ένας άντρας και άνοιξε πυρ εναντίον του περιπολικού, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό. (…) Επίσης τραυμάτισε έναν δεύτερο αστυνομικό, που φαίνεται να φέρει σοβαρά τραύματα.

Σύμφωνα με την πηγή, ο ένας ένοπλος δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας, ενώ η ίδια πηγή έκανε λόγο για πυροβολισμούς που συνέβησαν τουλάχιστον μιάμιση ώρα μετά το αρχικό συμβάν σε άλλη τοποθεσία κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Αστυνομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στον ανατολικό τομέα του Παρισιού στο σπίτι του δράστη που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Αναγνωρίστηκε ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι, εξακριβώνεται εάν είχε συνεργούς

Ο ένοπλος που σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δύο στο κέντρο του Παρισιού χθες βράδυ έχει ταυτοποιηθεί, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

«Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα την δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές», είπε ο Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους.

«Οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε ότι δεν κινδυνεύουν πλέον οι ζωές των τραυματισμένων αστυνομικών.

Ολάντ: « Οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση κατά τις εκλογές, μετά την ένοπλη επίθεση»

Όλα τα στοιχεία που αφορούν την χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ό Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές – των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή – είπε, «Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές».

Τι δήλωσαν Λεπέν, Φιγιόν και Μελανσόν για την ένοπλη επίθεση στο Παρίσι

Η ένοπλη επίθεση στο Παρίσι έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.

Μιλώντας μετά από τηλεοπτική παρουσίασή της χθες, δήλωσε ότι ήταν “ιδιαίτερα θυμωμένη” καθώς και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα “γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (…) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας”.

Οι υποψήφιοι στις εκλογές είπαν ότι είχαν προειδοποιηθεί για τους ένοπλους της Μασσαλίας. Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των Συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για την Παρασκευή (σήμερα).

Κάλεσε επίσης και για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί. Ελικόπτερα της αστυνομίας εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τις συνοικίες του κέντρου της πόλης και επίγειες αστυνομικές δυνάμεις χτενίζουν την περιοχή.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων.

Τα Γαλλικά Μέσα μετέδωσαν ότι έχει εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άτομα άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. 

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ένας άνδρας βγήκε έξω από αυτοκίνητο και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών με καλάσνικοφ.

Οι Αρχές θεωρούν ότι «πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια» και έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας.

Ελικόπτερο της αστυνομίας πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή που σημειώθηκε η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Τραμπ: «Μοιάζει με τρομοκρατική επίθεση»

Η ένοπλη επίθεση που συνέβη αργά σήμερα στο κεντρικό Παρίσι μοιάζει με μια «τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του στον λαό της Γαλλίας».

«Αυτό είναι ένα πραγματικό φρικτό πράγμα που συμβαίνει, φαίνεται να είναι μια τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον Λευκό Οίκο.

«Απλά δεν τελειώνει ποτέ», πρόσθεσε ο Τραμπ, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε δυνατοί».


Με πληροφορίες από France24, RT, AΠΕ- Reuters-AFP-Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης