Ξεκινά στις 11.00 (ώρα Ελλάδος) η συζήτηση στη γερμανική βουλή αναφορικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο ελληνικό πακέτο. Όπως όλα δείχνουν θα δοθεί «πράσινο φως», παρά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αργά το απόγευμα της Πέμπτης απέστειλε γραπτώς αίτημα στη βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης-γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Σόιμπλε στο αίτημά του προς τη γερμανική Βουλή υπογραμμίζει για πρώτη φορά την «ετοιμότητα» ως προς το θέμα μιας «περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» – για παράδειγμα με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρώμης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές «να μην απομακρυνθούν κολυμπώντας πολύ μακριά από την ακτή», προϊδεάζοντάς τους ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συγκαλούσε έκτακτη συνεδρίαση για την έγκριση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Και έτσι έγινε.

Η Μέρκελ στο πλευρό του Σόιμπλε

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της στη συνεδρίαση των Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το βράδυ της Πέμπτης, υπερασπίστηκε τη «γραμμή Grexit» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας μάλιστα τα εξής: «Βρίσκω απόλυτα σωστό, σε μια τέτοια περίσταση να εξετάζονται σε βάθος και να συζητούνται όλες οι επιλογές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στην Μπούντεσταγκ θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Καταρχάς, υπάρχουν τουλάχιστον 50 βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα ψηφίσουν «όχι». Και είναι περισσότεροι από όσοι είχαν ψηφίσει αρνητικά τον περασμένο Φεβρουάριο για την παράταση του δεύτερου προγράμματος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης