Την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας επιδεικνύει από την Παρασκευή το Κρεμλίνο στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας, με την κωδική ονομασία «Vostok 2014». Ανάμεσα στα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις ασκήσεις ήταν και οι εκτοξευτήρες βαλλιστικών πυραύλων, τύπου «Iskander-M» (γνωστοί και ως «SS-26 Stone»).

Τους τελευταίους μήνες μηχανοκίνητες μονάδες με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία στα νότια και τα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, όπου δρουν ένοπλες ομάδες αυτονομιστών. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του «Iskander-M» είναι η άμεση μεταφορά του σε διαφορετική τοποθεσία ελάχιστα λεπτά μετά την πυροδότηση του πρώτου βλήματος, καθώς και η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλου, ο οποίος ακολουθεί τεθλασμένη και όχι βαλλιστική τροχιά προκειμένου να προσβάλει τον στόχο του, αποφεύγοντας παράλληλα τα εχθρικά αντιβαλλιστικά συστήματα. Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 400 χλμ.. μπορεί να μεταφέρει διαφόρων τύπων κεφαλές, ενισχύοντας έτσι την καταστροφική του δύναμη. Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το εν λόγω οπλικό σύστημα ως ένα από τα πέντε πιο απειλητικά που διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια «Vostok 2014» ολοκληρώνονται στις 25 Σεπτεμβρίου. Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1.500 άρματα μάχης, 120 αεροσκάφη, 70 πολεμικά πλοία και 5.000 διαφορετικά οπλικά συστήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Russia Today, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται και από ελικόπτερα τύπου Mi-8, Mi-24 και Ka-52. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη σκιά της ουκρανικής κρίσης και του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών και άλλων νωπών προϊόντων από τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι «Iskander-M» εισήλθαν στο οπλοστάσιο των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων το 2006. Δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο αναφέρουν πως το εν λόγω οπλικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στη Γεωργία το 2008, καταστρέφοντας 28 τεθωρακισμένα του γεωργιανού στρατού. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το «Iskander-M» αποτελεί το αντίβαρο του Κρεμλίνου στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει αντιπυραυλική «ομπρέλα» στην Ανατολική Ευρώπη με τη συμμετοχή χωρών του πρώην Σοβιετικού μπλοκ (Τσεχίας, Πολωνίας, Ουκρανίας).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις… σοβιετικού τύπου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 00:12

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης