Την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Β. Κορέας αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η αδιαλλαξία της Πιονγκγιάνγκ στο ζήτημα της εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος θα μετέφερε στο Διάστημα έναν δορυφόρο, προκάλεσε την οργή της Δύσης, που είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την ηγεσία της ασιατικής χώρας να μην προχωρήσει στη διαστημική αποστολή.

Υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2006 και το 2009, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε τη Δευτέρα την ανανέωση των μέτρων που στόχο έχουν να πλήξουν την οικονομία της Β. Κορέας. Πλέον, η Επιτροπή Κυρώσεων του Ο.Η.Ε. καλείται να συμπληρώσει και να αποσαφηνίσει τον κατάλογο των προσώπων και των θεσμών κατά των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα, την οποία ψήφισε και η Κίνα (παραδοσιακός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ), το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874, οι οποίες απαγορεύουν οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα στη Β. Κορέα».

Παράλληλα, το Συμβούλιο απαιτεί από την ασιατική χώρα «να απόσχει από οποιαδήποτε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, να εφαρμόσει μορατόριουμ στην εκτόξευση πυραύλων και να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Από την πλευρά της, η Β. Κορέα ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Πόρτα» στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 05:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης