Υπέρ της πολιτικής πρωτοβουλίας για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς στρατιωτική επέμβαση, για το καλό του ουκρανικού λαού, της Ευρώπης και της Ρωσίας, όπως και της Βουλγαρίας και των 250.000 Ουκρανών πολιτών βουλγαρικής καταγωγής που μένουν στην περιοχή της Οδησσού θα ταχθεί ενεργά η Σόφια στη συνάντηση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 3 Μαρτίου.

Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της προσωρινής κυβέρνησης στο Κίεβο για εξασφάλιση της νόμιμης τάξης, για σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά και για την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των Ουκρανών πολιτών στο πνεύμα των δημοκρατικών αρχών και αξιών της ενωμένης Ευρώπης, χωρίς καμία διάκριση, αποκλεισμό και απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Βιγκένιν χαρακτήρισε «εξωπραγματικές» τις προσδοκίες για οικονομική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ εκ της Ε.Ε., τις οποίες έχει εκφράσει δημόσια η νέα εξουσία στο Κίεβο, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη η Ένωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη ματαίωση ενδεχόμενης οικονομικής κατάρρευσης της Ουκρανίας.

«Η ευρωπαϊκή προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία πρέπει να διεξάγεται σε μόνιμο διάλογο με τη Μόσχα, αφού το δυνητικό δυσμενές σενάριο για την ουκρανική οικονομία θα έχει ως συνέπεια μεγάλες οικονομικές ζημιές τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Ρωσία» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της μεγάλης συνέντευξής του στη δημοφιλή εκπομπή «Κυριακή 150» της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ επεσήμανε την ανάγκη η ευρωπαϊκή διπλωματία να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης την πραγματική κατάσταση των πολιτικών δεδομένων στην Ουκρανία, «αποφεύγοντας τα κλισέ, τους προπαγανδιστικούς χαρακτηρισμούς και τα στερεότυπα», όπως είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο Βιγκένιν τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη «να αντιμετωπίζει με κάθε επιφύλαξη εκείνες τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας που ασκούν δυσανάλογη με το μέγεθός τους επίδραση στη νέα εξουσία στο Κίεβο», όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, οι ακραίες αυτές παρατάξεις προβάλλουν με κάθε τρόπο την προσήλωσή τους προς τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης, αλλά απέχουν πολύ μακριά από τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες τόσο ιστορικά όσο και πολιτικά, κατά τα λόγια του Κρίστιαν Βιγκένιν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταβάλλει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης, ώστε να βρεθούν τα σημεία προσέγγισης και να ματαιωθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πολεμική διένεξη ή η παρατεταμένη αποσταθεροποίηση. Αυτό θα είναι κακό πρώτ’ απ’ όλα για τους Ουκρανούς πολίτες, αλλά θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά. Πέρα, όμως, από τη γεωγραφία, στην Ουκρανία ζουν 250.000 πολίτες βουλγαρικής καταγωγής (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι των Βούλγαρων που αναζήτησαν σωτηρία στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία από τις διώξεις των Οθωμανών κατακτητών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας). Ευτυχώς, η κατάσταση στις περιοχές όπου μένουν είναι ήρεμη μέχρι στιγμής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης