Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, προκειμένου να σταματήσει η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην εκδήλωση «Warwick Economics Conference», ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα καλωσόριζε μια ταχεία λύση.

«Ασφαλώς ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία, διότι αυτό θα διευθετούσε την απειλή των περαιτέρω εκροών. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα», εξήγησε ο Κονστάνσιου.

Ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σημείωσε: Δεν μπορεί να το αποφασίσει αυτό η ΕΚΤ. Αυτό είναι ένα θεμελιωδώς πολιτικό ζήτημα, το οποίο χειρίζονται και για το οποίο σε τελευταία ανάλυση θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση οι κυβερνήσεις. Βεβαίως ελπίζω ότι δεν θα συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι

Καμπανάκι για τις εκροές…

Αύξηση εκροών των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΕΕ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το οποίο επιβεβαιώθηκε βάσει της προειδοποίησης του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση του ορίου του ELA προκλήθηκε από τις εκροές αυτές, ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση «νευρικότητας».

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε την Πέμπτη «αερογέφυρα βοήθειας» στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας το όριο της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Βοήθειας (ELA) κατά 5,6 δισ. ευρώ.

Έτσι ο ELA, που αποτελεί πλέον σχεδόν τη μοναδική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, διαθέτει ένα συνολικό ποσό 65 δισ. ευρώ για τη στήριξή τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης