Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται οριστικό και «τελεσίδικο» στην υπόθεση της Eldorado Gold.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τάσεις και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τον διάλογο σε πρώτη φάση και να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις μέχρι την καταληκτική και κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου.
Το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από την Χαλκιδική τους επόμενους 2 με 3 μήνες, εφόσον η επένδυση παγώσει
Οι δύο πλευρές «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους με προφανή ζημιά για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά δεν έκοψαν κάθε δίαυλο επικοινωνίας.
Η αρχή έγινε το πρωί με την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος απέφυγε επί της ουσίας να «επιτεθεί» στην εταιρεία και σε ενδεχόμενες ευθύνες, που θα μπορούσε να της καταλογίσει.
Αντίθετα περιέγραψε λεπτομερώς τις ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα, προσπαθώντας να καταδείξει ότι δεν υπήρξε σκόπιμη ολιγωρία και χρονοκαθυστέρηση.

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία από το ΕΒΕΑ

Αργά το μεσημέρι, διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, που πρότεινε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία διαιτησίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με επιστολές του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη και στη διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold, προτείνει να αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου με την εξειδικευμένη υπηρεσία που διαθέτει το Επιμελητήριο και παρέχει το αρμόδιο κέντρο του, Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς, όπως εξήγησε, η απόφαση της διαιτησίας εκ του νόμου καθίσταται σεβαστή και άμεσα εφαρμόσιμη.

Έδωσε δηλαδή «διέξοδο διαφυγής» και στις δύο πλευρές, ώστε να μην προχωρήσουν την τελική σύγκρουση, η οποία μόνο χαμένους θα έχει.

Παρέμβαση και από τον ΣΕΒ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ’ αόριστον τις επενδύσεις της στην Ελλάδα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας», σχολιάζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι σωστές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις, προσθέτει ο ΣΕΒ. Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την Ελληνική οικονομία», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αποφεύγοντας να πάρει θέσει ευθέως, κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τάχιστα την επενδυτική εικόνα της χώρας, βελτιώνοντας τις συνθήκες και διευκολύνοντας κάθε ενδιαφερόμενο στο πλαίσιο του νόμου.

Ο ξένος τύπος ωστόσο, έκανε τη δική του… δουλειά.
Οι καταγγελίες και οι προθέσεις της Eldorado Gold σε σχέση με την επένδυση στη Χαλκιδική έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας, αναγκαστικά, ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Το κλίμα στη Χαλκιδική είναι οπωσδήποτε βαρύ.
Το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από την Χαλκιδική τους επόμενους 2 με 3 μήνες, εφόσον η επένδυση παγώσει και εισέλθει σε καθεστώς συντήρησης. Ουσιαστικά πρόκειται για 1200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που θα βρεθούν στο δρόμο μέχρι τα Χριστούγεννα, χωρίς πολλές ελπίδες να ξαναβρούν μια «καλή δουλειά».

Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς και τους 600-800 που επρόκειτο να προσληφθούν, καθώς και τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν υπηρεσίες και εφόδια στην επένδυση, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος για την ορεινή Χαλκιδική.
Άλλοι ωστόσο, που δεν έχουν άμεσα συμφέροντα, αισθάνονται ανακούφιση, στη βάση μιας περιβαλλοντική νοοτροπία που έχει αναπτυχθεί.

Οι Καναδοί έχουν επενδύσει συνολικά 3 δισ. (μαζί με την εξαγορά) από το 2012 έως σήμερα στην Ελλάδα. Από αυτά περισσότερα από 1 δισ. επενδύθηκαν για ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν η εταιρεία είχε την υποστήριξη και τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης