Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει την οικονομική υποστήριξη της χώρας του απηύθυνε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Hamid Karzai, στη διάρκεια της συνάντησης Κορυφής ηγετών του κόσμου στη Βόννη της Γερμανίας όπου εξετάζονται οι τρόποι εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2014.

«Χρειαζόμαστε τη διεθνή βοήθεια για να επιτύχουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και για να διασφαλίσουμε τη Δημοκρατία. Ο λαός του Αφγανιστάν δε θέλει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάρος στη γενναιοδωρία της διεθνούς κοινότητας ούτε για μια ημέρα παραπάνω απ’ όσο κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την πρόοδο θα χρειαστούμε την υποστήριξή σας για τουλάχιστον 10 χρόνια», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωποι από τουλάχιστον 100 χώρες και διεθνείς οργανισμούς έδωσαν το παρών στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων της υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton και του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε., Ban ki-Moon.

Οι πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α. αποχώρησαν από την ασιατική χώρα τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πακιστάν αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο του, διαμαρτυρόμενο για τον θάνατο 24 στρατιωτών της στη διάρκεια επιχείρησης ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ σε ορεινή περιοχή της χώρας.

Δείτε το video…

Δεσμεύσεις ξένων ηγετών

Από την πλευρά τους, αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι ξένων κρατών που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν οικονομικά την κυβέρνηση του Αφγανιστάν καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις Ασφαλείας της ασιατικής χώρας δε θα είναι έτοιμες το 2014 να εγγυηθούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι Η.Π.Α. είναι διατεθειμένες να σταθούν στο πλευρό των φίλων μας στο Αφγανιστάν. Θα είμαστε εκεί μαζί σας καθώς θα λαμβάνετε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μέλλον σας», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον λαό του Αφγανιστάν. Δεν πρόκειται να τον αφήσουμε στην τύχη του», είπε από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίξει τον ρόλο του στα χρόνια που θα ακολουθήσουν το τέλος της παρουσίας βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την παροχή βοήθειας στις δυνάμεις Ασφαλείας της χώρας. Μετά το 2014 το Αφγανιστάν θα παραμείνει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου κι αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με αρκετές προκλήσεις στον τομέα της Ασφάλειας. Πρέπει να το βοηθήσουμε να δημιουργήσει ένα σταθερό μέλλον», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ξεκαθαρίσει ότι το Αφγανιστάν χρειάζεται ετησίως περίπου 7 δισ. δολάρια προκειμένου να μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια στο εσωτερικό του. Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση της διεθνούς βοήθειας που παρατηρείται στον κρατικό μηχανισμό της ασιατικής χώρας έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Να σημειωθεί ότι το ύψος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας από το 2002 έχει φθάσει αισίως τα 73 δισ. δολάρια. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ότι πλέον οι αντικειμενικοί στόχοι των Η.Π.Α. είναι δύο:

Α) συγκρότηση ενός αφγανικού στρατού, ικανού να αντιμετωπίζει ένοπλες προκλήσεις και
Β) επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Δεν τους αρκεί μόνο η ασφάλεια…, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, 03:49
Συντετριμμένη η Hillary Clinton, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011, 05:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης