Δυσφορία που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε επισήμως υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν να κληθεί την Παρασκευή(9/11) η γενική πρόξενος της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε σε έντονο ύφος ή απόρία γιατί το Φανάρι δεν ενημερώθηκε από την πολιτέια για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δημόσιο μισθοδοτούνται περίπου 1400 αρχιερείς και κληρικοί από την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχία, που θα συνέλθει εκτάκτως στις 16 Νοεμβρίου.

Επίσης αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι, ενώ ο Πατριάρχης ζητά εκ περιτροπής στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, να παρίστανται στη Σύνοδο του Φαναρίου.

Η δυσφορία στο Φανάρι έιχε διαφανείς αμέσως μετα τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, όταν κύκλοι του Φαναρίου είχαν επισημάνει: «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον για να κλείσει αυτό το μέτωπο θα πρέπει η πολιτεία έστω και την ύστατη στιγμή να ενημερώσει επισήμως το Φανάρι, για το προσχέδιο της συμφωνίας, ώστε αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Πατριαρχείου στις 27 Νοεμβρίου και να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Σε διαφορετική περίπτωση ένα νέο επεισόδιο θα επισκιάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης