Τα επακόλουθα της ελληνικής οικονομικής κρίσης επισημαίνει ο ιστότοπος της αμερικανικής διανόησης counterpunch.org με δύο καυστικά άρθρα, τα οποία τιτλοφορούνται «Η τρόικα καταστρέφει την Ελλάδα με θερμικούς πυραύλους» και «Η οικονομική εισβολή στην Ελλάδα».

Ο Michael Hudson υποστηρίζει πως το ΔΝΤ «δεν πρόκειται να μειώσει το ελληνικό χρέος ούτε κατά ένα λεπτό…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο δημοσίευμα της 24ης Μαΐου τονίζεται πως η ελληνική οικονομική κρίση «εξαφανίσθηκε από το προσκήνιο λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο Brexit». Ο αμερικανικός ιστότοπος επικαλείται την άποψη του Michael Hudson, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Missouri-Kansas City, ο οποίος υποστηρίζει πως το ΔΝΤ «δεν πρόκειται να μειώσει το ελληνικό χρέος ούτε κατά ένα λεπτό, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα φορτωθούν τη χασούρα οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών. Για τον λόγο αυτόν το ΔΝΤ δεν έχει κάνει κάποια δημιουργική πρόταση».

Ερωτηθείς γιατί οι δανειστές φέρονται με αυτόν τον τρόπο, ο Hudson απαντά: «Επειδή χρησιμοποιούν τα οικονομικά ως νέο είδος πολέμου. Και ένας παρόμοιος πόλεμος διαρκεί στην Ευρώπη. Με οικονομικά μέσα καταλαμβάνουν μια χώρα. Την ελέγχουν, χωρίς να σκοτώνουν με στρατιωτικά μέσα. Καθιστούν τους πολίτες της μετανάστες, τους παίρνουν τις συντάξεις και τα χρήματά τους. Δεν χρειάζεται πλέον στρατιωτική εισβολή για να καταληφθούν τα ελληνικά λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι. Τα παίρνουν με οικονομικά μέσα. Με αυτού του είδους τον πόλεμο».

​«Η οικονομία, οι άνθρωποι, η καρδιά και η ψυχή της Ελλάδας έχουν καταστραφεί από μια κατώτερη τάξη γραφειοκρατών. Στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου που καταστρέφει κράτη προς δόξα του νεοφιλελευθερισμού… » προσθέτει ο Αμερικανός οικονομολόγοςΠαράλληλα, σε ερώτηση του ιστότοπου γιατί, ενώ σχολιάσθηκε η συνάντηση του Eurogroup της Δευτέρας ως νίκη του Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί βγήκαν από τη Σύνοδο με χαμόγελα, ο Hudson τόνισε: «Επειδή ξεπουλήθηκε. Κι ο ίδιος χαμογέλασε επειδή είναι συνήθεια να χαμογελάς μπροστά στις κάμερες… Εδώ και 100 χρόνια με πρόφαση τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει ότι όλο και παίρνουν περισσότερες εξουσίες οι κυβερνήσεις. Με τις μεταρρυθμίσεις υποστηρίζεται πως η οικονομία γίνεται δικαιότερη, αλλά στην πραγματικότητα το περιβάλλον γίνεται Οργουελικό… Διπλό παιχνίδι παίζεται σε σχέση με όσα αποφασίζει το ΔΝΤ για την Ουκρανία. Διπλά στάνταρντ επειδή το ΔΝΤ συμμετέχει στον νέο Ψυχρό Πόλεμο για την Ουκρανία ενώ στην Ελλάδα φέρεται με άδικο τρόπο».

Στο δεύτερο άρθρο του ο ίδιος ιστότοπος υποστηρίζει: «Η οικονομία, οι άνθρωποι, η καρδιά και η ψυχή της Ελλάδας έχουν καταστραφεί από μια κατώτερη τάξη γραφειοκρατών. Στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου που καταστρέφει κράτη προς δόξα του νεοφιλελευθερισμού… ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«…Η χώρα ήδη έχει ξεπουλήσει κρατική περιουσία, όπως λιμάνια, αεροδρόμια σε χαμηλές τιμές, σε αντάλλαγμα 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία το 90% και πλέον πηγαίνει στους δανειστές» προσθέτει.

Καζάνι που βράζει

Ο John Kenneth Galbraith από τους εξέχοντες Αμερικανούς οικονομολόγους είχε πει πως «όλες οι επιτυχημένες επαναστάσεις γίνονται κλοτσώντας μια σάπια πόρτα».

«Οι λαοί χάνουν περιουσιακά τους στοιχεία, πληρώνοντας χρέη από τα οποία είχαν ελάχιστα ωφεληθεί. Με αποτέλεσμα ένα κύμα ξεσηκωμού να φουντώνει πέρα από την Ελλάδα, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία» δηλώνει από τη μεριά του ο John Kenneth GalbraithΣήμερα ο γιος του James Galbraith, αναφερόμενος στην τρόικα είπε: «Η απόφαση που ελήφθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν απόπειρα να αποσταθεροποιηθεί και να ηττηθεί η ελληνική διακυβέρνηση. Στο τέλος η κυβέρνηση νικήθηκε από μόνη της μην έχοντας τη δύναμη να συγκρουσθεί πέρα από ένα ορισμένο σημείο. Οι Έλληνες πολίτες σκέφτηκαν διαφορετικά και είχαν φανεί γενναιότεροι από την κυβέρνησή τους».

«Επιγραμματικά, οι λαοί χάνουν περιουσιακά τους στοιχεία, πληρώνοντας χρέη από τα οποία είχαν ελάχιστα ωφεληθεί. Με αποτέλεσμα ένα κύμα ξεσηκωμού να φουντώνει πέρα από την Ελλάδα, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία» υποστηρίζει ο καθηγητής Galbraith, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας με την οποία θα σταματήσει η ασυγκράτητη λιτότητα…

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από counterpunch.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης