Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με κύριο αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό ζήτημα προσήλθαν το μεσημέρι της Πέμπτης. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο του τραγικού ναυαγίου της Κυριακής στη Λαμπεντούζα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 900 άνθρωποι.

Η τραγική κατάσταση στη Λαμπεντούζα υπογραμμίζει την ανάγκη η Ε.Ε. να δράσει άμεσα όσον αφορά στη μετανάστευση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο περισσότερου χρόνου, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μέρος του αεροπορικού ταξιδιού του προς τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και τις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Δίπλα του ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι, υπογράμμισαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως βάση τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει στην κα. Μέρκελ ότι «η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της και αναμένει οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο πως εάν οι συνομιλίες με τη ευρωζώνη ναυαγήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα το εκλάβει ως ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο.

Όπως τόνιζε το δημοσίευμα, η Ελλάδα διήνυσε το 70% της απόστασης και θα πρέπει το υπόλοιπο 30% να το μοιρασθούν οι δύο πλευρές (θεσμοί – Ελλάδα), ώστε να συναντηθούν στη μέση.

Κατά την ίδια πηγή, οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν συζητήσει οποιοδήποτε είδος σχεδίου Β με την ελληνική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένων της πτώχευσης, της καθυστέρησης πληρωμών του ΔΝΤ ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα θέλει μια λύση, όχι μια ρήξη» ανέφερε.

Οι δηλώσεις Μέρκελ
 
Για πραγματική καταστροφή στη Μεσόγειο έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην πρόσφατη τραγωδία την Κυριακή ανοιχτά της Λιβύης.

«Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανακοπούν οι δουλειές των δουλεμπόρων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «πάνω από όλα πρέπει να σώσουμε ζωές ανθρώπων» είπε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν από από τις ευρωπαϊκές χώρες συντονισμένες επιχειρήσεις εντοπισμού και περισυλλογής μεταναστών ούτως ώστε να αποφευχθούν στο εξής περιστατικά σαν αυτό της Λαμπεντούζα.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, πρέπει να σώσουμε τις ζωές αθώων ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης