Το βαρύ ολίσθημα του Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία» όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο και δεν έτυχε άφεσης αμαρτιών, παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά προκαλεί ενδοκυβερνητική διένεξη και αντιπολιτευτικό τσουνάμι.

«Ζητώ συγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας προσπαθώντας να προλάβει την καταιγίδα που ερχόταν, αλλά ήταν ήδη αργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος εξέφρασε μέσω twitter την έντονη αντίδρασή του: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του».

Η οξεία παρέμβαση του υπουργού Άμυνας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, το οποίο προσέφερε πλήρη στήριξη στον υπουργό. Κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα πριν το επίμαχο tweet του κ. Καμμένου, έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού» χαρακτηρίζοντας την «ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής».

Οι πηγές του Μαξίμου απαντούσαν βεβαίως στη ΝΔ που επίσης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, καθώς δεν είχαν ακόμη ενημερωθεί για την έντονη δυσφορία του προέδρου των ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τηλεοπτικό ατόπημα Μουζάλα

Ο κ. Μουζάλας, ερωτηθείς από την εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ σχετικά με τη χθεσινή απόπειρα περίπου 1.500 προσφύγων να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε σε ένα φυλλάδιο που τους μοιράστηκε, το οποίο τους έδινε οδηγίες για το «ταξίδι». Όπως είπε, «υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη μεταφέρονται πολύ δύσκολα, καθώς προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Με αυτή την προσδοκία έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές και αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη “Μακεδονία“».

Παρακολουθήστε το απόσπασμα:

«Ζητώ συγγνώμη»

Μέσα σε λίγη ώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά», καθώς πολλοί ήταν οι χρήστες του Διαδικτύου που έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω Twitter τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο ίδιος -μέσω του Αθήνα 9.84- απολογήθηκε για το ατόπημα. «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», τόνισε σε δήλωσή του, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου.

Μπαράζ αντιδράσεων

Την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα δήλωσε ότι ζητεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή τη δήλωση-ατόπημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με παρέμβασή του στο Twitter ζητεί την παραίτηση του υπουργού: «Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του», έγραψε χαρακτηριστικά.



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.

Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες.

Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Μαξίμου: Υποκριτική η προσπάθεια αποδυνάμωσης του Γ. Μουζάλα

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Δ.

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή», σχολιάζουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι «η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου».

Aνακοίνωση εξέδωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.

Με αφορμή το ατόπημα του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Υπουργού του από το κυβερνητικό του αξίωμα.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η εξής: «Ο κατήφορος στον οποίο έχει βάλει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Μετά την πλήρη ανεπάρκεια που επιδεικνύουν όλους αυτούς τους μήνες στο προσφυγικό ζήτημα, και την ανικανότητά τους να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στις μονομερείς ενέργειες κρατών μελών της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών όπως τα Σκόπια, υπέπεσαν σε ένα τραγικό και επιζήμιο, εθνικό ατόπημα. Η δημόσια αναφορά των Σκοπίων ως “Μακεδονία” από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αποτελεί ολίσθημα για τα εθνικά συμφέροντα και παρέχει επιχειρήματα στην πολιτική της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, η αναφορά αυτή μας προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησής του. Οποιαδήποτε άλλη στάση σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υιοθετούν αυτό το εθνικά επιζήμιο ατόπημα. Τέτοιου είδους λάθη στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται παρά μόνο διορθώνονται, για αυτό και απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του κ. Μουζάλα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης