Στο σφυρί του Οίκου Κρίστις βγαίνουν στις 26 Απριλίου αρχαιοελληνικά κοσμήματα η πλειοψηφία των οποίων εμφανίζεται να προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο, ένα χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς, ελληνικής καταγωγής – όπως αναφέρεται σχετικά – πλην όμως άγνωστης προέλευσης, ενώ, προς πώληση θα τεθούν επίσης πολλά αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χρυσά κοσμήματα.

Το πολύτιμο στεφάνι χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος – 2ος π. Χ. αιώνας), ενώ η τιμή αναφοράς είναι μεταξύ των 100.000 και 150.000 λιρών, δηλαδή έως 180.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την περιγραφή που αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του οίκου, το στεφάνι έχει διάμετρο 21 εκατοστά και αποτελείται από τέσσερα μέρη ενώ τα φύλλα και οι καρποί μυρτιάς στερεώνονται σε πολύ λεπτά στελέχη. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προσθέσει ένα κούμπωμα στα άκρα του. 

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτουν οι Κρίστις, ο οίκος το αγόρασε πριν από το 1987 από κάποιον βρετανό αριστοκράτη αντί 15.400 λιρών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι βρισκόταν στο Hever Castle και εντέλει σε ιδιωτική, ελβετική συλλογή. Αυτή η τελευταία αναφορά όμως είναι το καμπανάκι που κτυπά για πιθανή ύποπτη προέλευση, καθώς η Ελβετία, λόγω της λεγόμενης «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της αποτελεί το βασικό προορισμό παρανόμως διακινουμένων αρχαιοτήτων και από την Ελλάδα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά για την προέλευση των κοσμημάτων, δηλαδή για το πώς και το γιατί το κάθε κόσμημα κατέληξε στον συγκεκριμένο κάθε φορά κάτοχο.

Το στεφάνι είναι ένας μόνον από τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς που θα διατεθούν στην επικείμενη δημοπρασία του μεγάλου οίκου. Περίτεχνα χρυσά βραχιόλια της ελληνιστικής και της βυζαντινής περιόδου ξεχωρίζουν ανάμεσα στα κομμάτια που θα βγουν επίσης στο σφυρί, με το ακριβότερο να εκτιμάται από 80.000 – 100.000 λίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέροντα είναι και τα βυζαντινά κοσμήματα κυρίως σκουλαρίκια και δακτυλίδια αλλά και βραχιόλια (5ος-6ος αιώνας μ. Χ.) με σταυρό και την ελληνική επιγραφή «Εκείνος που ζει με τη βοήθεια του Υψίστου» (40.000 – 60.000 λίρες).

Συνολικά θα διατεθούν προς πώληση 397 αντικείμενα, τα οποία οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας υπολογίζουν ότι θα πιάσουν συνολικά έως και 8.600.000 λίρες (πάνω από 10.000.000 ευρώ).

Κεντρικό ρόλο στη δημοπρασία έχει η Συλλογή Groppi -μια οικογενειακή συλλογή αρχαίων αντικειμένων, κυρίως αιγυπτιακών, την οποία συγκρότησε ο Ακίλε Γκρόπι κατά το μεσοπόλεμο.

Η συλλογή περιλαμβάνει 107 αντικείμενα, κυρίως σπάνια αιγυπτιακά γυάλινα πλακίδια, και αναμένεται να πιάσει γύρω στα 1.100.000 λίρες (1.350.000 ευρώ).

Πλην όμως υπάρχουν και ελληνικά αντικείμενα, όπως ο μελανόμορφος κορινθιακός κρατήρας (550.000 λίρες), μινωικά και μυκηναϊκά αντικείμενα.

Φαραώ γίγας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοπράτηση ενός αιγυπτιακού λατρευτικού αγάλματος άνω των 4 μέτρων, από ασβεστόλιθο, του Nectanebo Ι, πρώτου βασιλιά της τελευταίας δυναστείας της Αιγύπτου και τελευταίου μεγάλου ντόπιου φαραώ (εκτίμηση μέχρι 900.000 λίρες, δηλαδή πάνω από 1.000.000 ευρώ).

Το άγαλμα χρονολογείται γύρω στο 380-362 π.Χ. και θεωρείται σημαντική προσθήκη στο corpus των βασιλικών γλυπτών της ύστερης περιόδου -δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου άλλα τέτοια αγάλματα που να μπορούν να συγκριθούν με το συγκεκριμένο από την άποψη του μεγέθους και της πολύ καλής διατήρησης. Το Λούβρο έχει μία κεφαλή αγάλματος του Nectanebo Ι στις συλλογές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης