Συνέντευξη στον Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Η λέξη «διπρόσωπος» έχει αρνητική χροιά σε όποιους αποδίδεται. Η έκφραση «φοράει μάσκα» επίσης χρησιμοποιείται για κάποιους που υποκρίνονται στους άλλους και παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό από το αληθινό τους πρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βάσω Βουγιούκα και «διπρόσωπη» είναι και μάσκα φοράει. Εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στις προαναφερθείσες κάστες ανθρώπων.

«Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια και τιμή που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο εξωτερικό και παίρνω τεράστια χαρά όταν κάνω έστω και έναν Έλληνα περήφανο»
Όταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξιφασκίας βρίσκεται επί το έργoν και φοράει τη μάσκα της, αγωνιζόμενη για τη «γαλανόλευκη» βγάζει τη μαχητική πλευρά του χαρακτήρα της και τον δυναμισμό που κρύβει μέσα της.

Όταν, δε, τη βγάζει αυτή, το αγγελικό πρόσωπό της σου αποπνέει κάτι τόσο αθώο, ενώ το λαμπερό της χαμόγελο δεν σου αφήνει περιθώρια να μη τη συμπαθήσεις από την πρώτη ματιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνίδα ξιφομάχος άνοιξε την καρδιά της στο zougla.gr και στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για όλα.

Για τη… σχέση της με τον Ζορό, για το πώς προέκυψε στην καριέρα της ο πρωταθλητισμός, για την εθνική υπερηφάνεια που νιώθει όταν κάνει τους Έλληνες υπερήφανους με τις επιτυχίες της, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πόρτα» που έριξε στους Τούρκους, όταν την προσέγγισαν και τη δελέασαν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αγωνιστεί για λογαριασμό τους.

Βέβαια, δεν αρκέστηκε μόνο στα του αθλητισμού και μας περιέγραψε πώς είναι η καθημερινότητά της και πώς κυλάει το 24ωρο μιας πρωταθλήτριας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

– Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την ξιφασκία και τι σε έφερε κοντά σε αυτό το άθλημα, το οποίο δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα;

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη ξιφασκία 10 ετών, όταν ένας προπονητής ήρθε στο σχολείο μου και έκανε επίδειξη του αθλήματος. Εντυπωσιάστηκα αμέσως και έτσι ξεκίνησα».

– Ξιφασκία ή ξιφομαχία; Τι διαφορά έχουν;

«Ξιφασκία! Η ξιφομαχία είναι διαφορετικό άθλημα! Διαφέρουν στην τεχνική, στον εξοπλισμό, στους κανονισμούς και τέλος η ξιφασκία είναι Ολυμπιακό άθλημα».

– Εσύ επέλεξες τον πρωταθλητισμό ή αυτός εσένα;

«Ήταν ένας συνδυασμός, το ταλέντο μου στον αθλητισμό φάνηκε από μικρή ηλικία, αλλά και η θέλησή μου για να προπονηθώ και να διακριθώ ήταν μεγάλη».

– Όταν άκουσες τον Εθνικό ύμνο να παίζει, όταν για πρώτη φορά ανέβηκες σε βάθρο, τι ένιωσες; Περιέγραψέ μας τα συναισθήματά σου εκείνη τη στιγμή…

«Τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή είναι πολλά και ανάμεικτα! Κυριαρχεί η χαρά, η συγκίνηση, η περηφάνια και η ανακούφιση ότι ανταμείβονται οι κόποι μου».



– Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε βοήθησαν να φτάσεις στην κορυφή και να αγωνίζεσαι σε τόσο υψηλό επίπεδο;

«Τα στοιχεία του χαρακτήρα μου που με βοήθησαν στο να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο είναι η υπομονή, η επιμονή και η θέληση».

– Πες μας ένα ευτράπελο που σου συνέβη στη διάρκεια ενός αγώνα;

«Το μεγαλύτερο ευτράπελο που μου έχει συμβεί κατά τη διάρκεια αγώνα είναι να σκιστεί το παντελόνι μου».

– Πώς αισθάνεσαι που εκπροσωπείς την πατρίδα σου στα πέρατα του κόσμου και κάνεις υπερήφανο κάθε Έλληνα όταν κατακτάς κάποιο μετάλλιο;

«Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια και τιμή που εκπροσωπώ τη χώρα μου στο εξωτερικό και παίρνω τεράστια χαρά, όταν κάνω έστω και έναν Έλληνα περήφανο! Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για ένα καλό αποτέλεσμα».

– Η βοήθεια της Πολιτείας και οι συνθήκες προπόνησής σου, όπως και για τους περισσότερους αθλητές στίβου, είναι επιεικώς απαράδεκτες… Νιώθεις την αδικία στο πετσί σου από αυτό το γεγονός;

«Είναι γεγονός ότι η Πολιτεία αδυνατεί να μας στηρίξει όπως θα έπρεπε, όπως και όλους τους Έλληνες, σε όλους τους τομείς. Για αυτόν τον λόγο δεν το βάζουμε κάτω και προσπαθούμε υπό αυτές τις συνθήκες να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με σκληρή δουλειά».


– Ο πρωταθλητισμός δεν είναι εύκολο πράγμα και απαιτεί αρκετές θυσίες. Σίγουρα θα έχεις κάνει αρκετές…

«Όλα αυτά που έχω αποκομίσει μέσα από τον πρωταθλητισμό αξίζουν όλες τις θυσίες που έχω κάνει μέχρι σήμερα».

– Σε έχουν πλησιάσει ποτέ για να σου προτείνουν να πάρεις απαγορευμένες ουσίες;

«Είναι από τα πιο “καθαρά” αθλήματα παγκοσμίως. Δεν με έχουν πλησιάσει ποτέ για να πάρω απαγορευμένες ουσίες».



– Σ’ είχαν προσεγγίσει από την Τουρκία και σου προσέφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό  προκειμένου να αγωνιστείς με την ημισέληνο στο στήθος για έναν χρόνο; Τι σκέφτηκες εκείνη τη στιγμή;

«Σκέφτηκα ότι το εθνόσημο δεν πουλιέται. Είμαι υπερήφανη που αγωνίζομαι για την πατρίδα μου».

– Έχεις πει ποτέ «ως εδώ τα παρατάω» κι αν ναι, για ποιον λόγο;

«Ναι, το έχω πει, μια περίοδο αισθανόμουν πολύ έντονη κούραση, διότι σπούδαζα Οδοντιατρική παράλληλα, και σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά με τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειάς μου συνέχισα τον πρωταθλητισμό».


– Για κάποιους φαίνεται περίεργος ο εξοπλισμός που βάζετε όταν δίνετε αγώνες. Από τι ακριβώς αποτελείται και πώς ένιωσες όταν τον έβαλες πρώτη φορά;

«Ο εξοπλισμός μας είναι από ένα υλικό που λέγεται κέβλαρ και είναι πολύ ανθεκτικό, έτσι ώστε να μην τραυματιζόμαστε. Επίσης, φοράμε ειδικές μάσκες και ειδικά παπούτσια. Είναι καλυμμένο όλο μας το σώμα και το πρόσωπο. Όταν τον φόρεσα για πρώτη φορά, αισθάνθηκα ότι ήμουν ο Ζορό».

– Έχεις φτάσει την κορυφή στο άθλημά σου. Αυτό τι οφέλη και τι αντίκτυπο έχει στην προσωπική σου ζωή;

«Ότι είμαι μια αναγνωρισμένη αθλήτρια και έτσι συμμετέχω στα προγράμματα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου μεταλαμπαδεύουμε μαζί με άλλους Ολυμπιονίκες τις ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι στα παιδιά. Η συναναστροφή μου με τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο όφελος που έχω».

– Πόσες ώρες τη μέρα συνήθως γυμνάζεσαι; Εκτός βέβαια από τη γυμναστική, θα πρέπει να προσέχεις και πολύ τη διατροφή σου. Αντιστέκεσαι πάντα στους γευστικούς πειρασμούς;

«Γυμνάζομαι περίπου 4 ώρες την ημέρα και προσέχω αρκετά τη διατροφή μου. Προσπαθώ να τρώω 5 γεύματα και όσο πιο υγιεινά γίνεται. Βέβαια, δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά».



– Θα ήθελες να κάνεις οικογένεια και παιδιά;

«Ναι, θα ήθελα πολύ να κάνω παιδιά και να δημιουργήσω κάποια στιγμή τη δική μου οικογένεια».

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο ανεκπλήρωτο όνειρό σου;

«Να κατακτήσω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο».

– Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο προσόν σου και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμά σου;

«Το μεγαλύτερο προσόν μου είναι η ηρεμία μου και το μεγαλύτερο ελάττωμά μου είναι ότι ξεχνάω πολύ εύκολα».

-Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις; Είσαι σπιτόγατος ή σου αρέσει να βγαίνεις έξω;

«Στον ελεύθερο μου χρόνο μού αρέσει να ξεκουράζομαι, να διαβάζω και να βγαίνω έξω κυρίως για φαγητό».



– Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις;

«Ήρεμη, δημιουργική, ανεξάρτητη».

– Μία ευχή για το zougla.gr θα ήθελα να μας κάνεις…

«Εύχομαι να έχετε πολλούς πολλούς αναγνώστες, γιατί το αξίζετε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης