Χιλιάδες αμνοερίφια πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη, εξαιτίας μιας φονικής μύγας που έχει κάνει έντονη την εμφάνισή της στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το συγκεκριμένο έντομο προκαλεί προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου, που βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό.

Η μόλυνση που προκαλεί η μύγα σε κάθε ζώο είναι τόσο δραστική, ώστε το αμνοερίφιο πεθαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανήμποροι να επέμβουν και να σώσουν τα ζώα τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να ακολουθηθεί και να τα θεραπεύσει.

Η μόνη σωτηρία για τα αμνοερίφια είναι ο κτηνοτρόφος να εντοπίσει έγκαιρα την πληγή και τη μόλυνση και να επέμβει με αντισηπτικά φάρμακα. Κάτι που πρακτικά είναι πολύ δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό ζώων που είναι ελευθέρας βοσκής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Ένα πρόβλημα, το οποίο φέτος αναμένεται εντονότερο από ποτέ, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υπερβολικής ζέστης από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Τα κοπάδια μας πλήττονται από την αύξηση της θερμοκρασίας τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται πολύ την περίοδο του καλοκαιριού. Χτυπάει κυρίως τα αρσενικά ζώα. Η μύγα αφήνει τα αβγά της στα γεννητικά όργανα ή στα πληγωμένα κέρατά τους. Αυτά εκκολάπτονται εκεί. Το μικρόβιο εισχωρεί στο σώμα και τα ζώα οδηγούνται στον θάνατο» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου, Κώστας Καράτζης.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι το έντομο αυτό είναι ξενόφερτο και μάλιστα εισήχθη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. «Η μύγα αυτή σίγουρα ήρθε από άλλη χώρα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι εντελώς ξαφνικά άρχισαν τα κρούσματα. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας» επισημαίνει ο κ. Καράτζης. Μια άποψη με την οποία συμφωνεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος, ο οποίος συμπληρώνει, λέγοντας ότι υπάρχει η άποψη, ότι η μύγα αυτή ήρθε και μεταλλάχθηκε στην Κρήτη.

Τεράστιες απώλειες

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα κοπάδια τους να μειώνονται με δραματικό ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νομού Λασιθίου, όπου από τα 200.000 με 300.000 αμνοερίφια του νομού πεθαίνει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 20.000 με 30.000 αρνιά, με το ποσοστό για φέτος να υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερο και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και το 100%!

Αυτό, βέβαια, είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, εάν επαληθευτεί. «Δυστυχώς, επειδή δεν είχαμε χειμώνα, φαίνεται από τώρα ότι τα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Αν στο παρελθόν κάθε βοσκός έχανε 10-15 πρόβατα, φέτος αναμένεται να χάσει τα δεκαπλάσια ή και παραπάνω. Δείχνει ότι θα λάβει διαστάσεις επιδημίας, ειδικά στα αρσενικά ζώα και πολλοί παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε απόγνωση» αναφέρει ο κ. Μπρόκος. «Το πρόβλημα μεταφέρθηκε από τη Δυτική Κρήτη και στους υπόλοιπους νομούς. Η μύγα αυτή μολύνει το ζώο ακόμη από το αυτί που έχουμε τρυπήσει, για να βάλουμε τα ενώτια» εξηγεί.

Πηγή: tolmi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης